Община Генерал Тошево
Актуално!
Община Генерал Тошево с нов сайт
Община Генерал Тошево има разработен нов сайт, който може...
Генерал Тошево отново с дарение за кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ-Добрич“
Около половин тон пластмасови капачки и пластмасови бутилки, събирани...
Община Генерал Тошево с нов сайт
Стартира новият сайт на Община Генерал Тошево. Той ще...
Пленер по живопис „Бялата лястовица“ се провежда за трета поредна година в село Красен
Между 21 и 27 юни в село Красен се...
Митрополит Йоан освети втори параклис в община Генерал Тошево
В събота, 20 юни, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан...
Продължава предоставянето на услуги по проект „Заедно можем да продължим”
Въпреки обявената извънредна епидемична обстановка в страната, свързана с...
Предстоящо събитие
Утре, 20 юни, ще се  освети новият параклис, носещ...
Лица в трудоспособна възраст се обучават за озеленители и строители
Във връзка със  сключен  Административен договор за предоставяне на...
Предстои преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година
На 16 юни в Община Генерал Тошево се проведе...
Пленер по живопис

септември 12, 2012
Анализ за дейността на ЛА „Патиланци“ към ЦРД

 Анализ на извършеното през лятната ваканция от лятна академия „Патиланци”
към Центъра за работа с деца гр. Генерал Тошево

На 31 август с „Ден на таланта”  приключи лятна академия „Патиланци” за лято 2012 г. През тази година желаещите да се включат бяха много повече от предходната година. Заявление до директора подадоха  75 деца на възраст от 6 до 12 години, които взеха участие в дейностите организирани от Академията.  Всеки ден около 40 деца посещаваха заниманията организирани от Центъра за работа с деца.
Патиланците събираха билки на Еньовден, сплетоха  житна брада на Петровден, запознаха с летните празници и обичаи, опознаха флората и фауната на Добруджа и  лечебните свойства на билките и играха на воля не само в двора на Центъра за работа с деца, но и в градския парк и на новата спортна площадка  в него.
Ръководителите на лятната академия организираха много  походи и състезания, като „Ориентиране сред природата”, по време на което децата се учиха да откриват обекти с карта и компас, и „Бързи, смели, сръчни”. Изложбата   „Моят домашен любимец” и  конкурса „Малкия готвач”.  Незабравим и вълнуващ за всички остана организирания детския празник „Един ден в музея”, в който децата разгледаха експозициите и нарисуваха с тебешир експоната, който им е направил най- силно впечатление.  Организиран бе и празник посветен на словото, на приказките и стиховете за деца  „Съкровищница  от слова” и  разбира се дългоочаквания „Ден  на таланта”, когато децата демонстрираха пред своите родители, близки и гости артистичните си умения като  рецитираха, пяха, танцуваха, но най-важното – безкрайно много се забавляваха. Във всички организирани състезания, викторини, празници и изложби разбира се имаше победители и победени,  но като цяло всяко едно дете се прибираше у дома доволно и щастливо, удовлетворено от свършеното, стиснало в ръка подарък, осигурен от Община Генерал Тошево.
В програмата на летните занимания бе предвиден и футболен мач на малки вратички. Момчетата се разделиха на два отбора, а момичетата ги подкрепиха  с мажоретна програма. Накрая за всички деца имаше лакомства, предоставени от Община Генерал Тошево.
Нашите „Патиланци” неуморно се състезаваха, веселиха и трудиха. Сръчните детски ръце  изработиха безброй апликации, рамки за снимки, прекрасни картини и невероятни гердани от собственоръчно приготвено солено тесто.
Така лятото измина неусетно, озарено от лъчезарните им детски усмивки и безкрайните емоции , породени от съвсем непознатите и нови за тях изживявания. Разходиха се с влак до с. Кардам , където посетиха ОУ „Христо Ботев” и НЧ „ Пробуда” и се запознаха с историята на най – голямото в нашата Община село. С любопитство и нетърпение отидоха на конната база, където яздиха кон и се пренесоха в атмосферата на XIX век. Несъмнено най-много емоции донесе дългоочакваното от всички „Плувно лято 2012”. В продължение на 9 дни нашите момичета и момчета кокетно пременени  с бански костюми, плажни хавлии,  слънчеви очила и морски атрибути,  се отдадоха на различни и вълнуващи водни забавления. Ежедневно и организирано, под неуморните грижи на г-жа Дочева, г-жа Стефанова, г-н Салиев и леля Диди, те отмаряха по три часа на плувен комплекс „Басейна”  абсолютно безплатно. За тяхното „синьо лято” се бе погрижила Общинска администрация.
През август месец на лятната академия гостува делегацията от Болградски район, която патиланци посрещнаха по стар български обичай с хляб и сол и поздравиха с литературно- музикална програма.
Със сигурност не сме изброили всички организирани мероприятия за нашите най-малки жители на общината, но това  патиланско лято ще остане незабравимо за всичките  талантливи и чаровни деца, взели участие в него. Ако днес трябва да направим равносметка –  положителните емоции и преживявания, веселия детски глъч и смях, бликащите от щастие очи са най-доброто възнаграждение за нашите усилия. Всички сме безкрайно горди от факта, че кметът и неговия екип проявяват огромна загриженост за  децата ни и се стараят тяхната  почивка да е пълноценна и най-важното – да се забавляват.За децата участието  в Лятна академия 2012 бе напълно безплатно. Община Генерал Тошево пое целия финансов ангажимент по организацията и провеждането на всички предвидени мероприятия.
Като равносметка можем да отбележим, че децата ни  получиха изключително ценен житейски урок, споделиха безброй положителни емоции, създадоха приятелства за цял живот, научиха се на  отговорност и дисциплинираност, забавляваха се, опитаха се да живеят в хармония с природата и околните.
И така  скъпи деца и ученици, нашето „патиланско лято” свърши, идват  дълги дни,  изпълнени с уроци, контролни и класни работи. Приемете ги като условие за проява на вашата воля и упоритост, на жаждата ви за нови знания. Желаем ви здраве, духовни сили и твърдост, за да се преборите с трудностите и да получите накрая удовлетворение от добре свършената работа.  И не забравяйте следващото лято ние – вашите приятели от лятна академия „Патиланци” Ви очакваме на ул. „Раковска” 14 в Центъра за работа с деца за нови изненади, забавления и игри.
На добър час през новата учебна година!


Top