Община Генерал Тошево
Актуално!
Програма Трети Национален Фестивал на Лавандулата, гр. Генерал Тошево ’2018
Програма Трети Национален Фестивал на Лавандулата гр. Генерал Тошево...
ХІII НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕТЕСИ „ДОРА ГАБЕ `2018”
ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ и НЧ...
Африканска чума по свинете
Наблюдава се усложнена епизоотична обстановка на територията на цяла...
БЕЗОПАСНО ЛЯТО
Пътна полиция призовава водачите: да подават сигнали за катастрофи,...
Свободни работни места в област Добрич към 9 юли 2018 г.
В прикачен файл към публикацията е приложена последната информация за...
СЪОБЩЕНИЕ
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, Уведомяваме Ви, че Общинска администрация – гр....
Село Красен очарова именити художници
Между 26-ти юни и 2-ри юли в село Красен...
Изложба на участниците в първи пленер по живопис
Два повода зарадваха жителите на кв. Пастир
На 27-ми юни жителите на квартал Пастир имаха два...
„Попитай кмета“ в с. Кардам
Този месец инициативата „Попитай кмета” ще се проведе на...
  • авг. 9, 2017
  • Румен
  • Коментарите са изключени за Две идейни предложения за трансгранични проекти на Община Генерал Тошево получиха одобрение от Комитета за наблюдение на Програмата
  • Новини
  • 1486 Прегледа на публикацията

Следващата стъпка след идейното одобрение на проектите е представяне на цялостно проектно предложение, по които се работи в момента

На последното заседание на Комитета за наблюдение по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020” два идейни проекта на Община Генерал Тошево получиха одобрение в рамките на пилотната фаза от кандидатстването. Първият е „Развитие на туристическия потенциал, опазване и популяризиране на общото наследство“. Водещ бенефициент е Община Генерал Тошево, а партньор – Община Мурфатлар. Основната цел е опазване, популяризиране и развитие на общото наследство. Подобряване на функционалния статус на обекти свързани с културното природно и историческо наследство, чрез рехабилитация / модернизация и доставка на модерно оборудване, създаване и развитие на малка културна инфраструктура.
Вторият проект е „Споделеното наследство на Добруджа – иновации и приемственост“. Той е насочен към защита, развитие и популяризиране на общото наследство в трансграничния регион чрез иновации и приемственост, в това число: доставка на специализирано оборудване, провеждане на кръгли маси, дигитализация на музейните експонати и др. Тук водещ бенефициент е Исторически музей – Генерал Тошево, като партньори са Дирекция за култура и спорт/археологически музей „Калатис“ – гр. Мангалия, както и Исторически музей – Каварна.
Община Генерал Тошево е сред пионерите в изпълнението на трансгранични проекти в първия програмен период 2007 – 2013. От старта на Програмата до момента Общината, заедно с румънските партньори – Негру Вода и Мурфатлар, е реализирала проекти на обща стойност 7 892 182 евро. Съвместно с областен съвет Констанца и Община Крушари през предходния програмен период бе реализиран проект „Оборудване за спасяване на нашия живот”, чието финансиране бе в размер на 5 999 388 евро, от които 203 250 евро за нашата община. В момента Общинска администрация Генерал Тошево усилено работи по два проекта по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 година. Това са „„Уча, образовам се, действам и чета в мрежа” и „Повишаване достъпността до TEN-T мрежата в транс-граничен район Негру Вода – Генерал Тошево“, съответно на стойности – 132 150,62 лв. и 5 897 770 лв., само за нашата община.


Top