Община Генерал Тошево
Актуално!
Коледен базар посреща гости в читалището
Коледен базар радва жителите на града, решили да посетят...
Грейнаха светлините на Коледната елха
На 11-ти декември с кратка, но богата празнична програма,...
Заповядайте на разяснителна среща за референдума
Последната разяснителна среща от информационната кампания във връзка с...
Предколедно тържество в Центъра за предоставяне на социални услуги
На 8 декември, Център за почасово предоставяне на социални...
Модерен кабинет с кухненски кът ще радва учениците в ОУ “Хр. Смирненски”
На 6-ти декември – навръх Никулден в ОУ “Христо...
Свободни работни места в област Добрич към 6 декември 2017 година
В прикачен файл към публикацията е приложена последната информация за...
Кардамци посрещнаха кмета на общината в реновирания клуб на пенсионера
С изцяло обновена фасада пенсионерския клуб в с. Кардам...
Продължава облагородяването на гробищния парк в града
Целта е мястото за почит към нашите близки да...
1-ви декември- международен ден за борба със СПИН
СУ „Н.Й.Вапцаров“, Генерал Тошево се отбеляза 1-ви декември-международен ден...
Предстоят четири информационно-разяснителни срещи за референдума в Генерал Тошево
Четири информационно-разяснителни срещи във връзка с предстоящия на 17...
  • авг. 9, 2017
  • Румен
  • Коментарите са изключени за Две идейни предложения за трансгранични проекти на Община Генерал Тошево получиха одобрение от Комитета за наблюдение на Програмата
  • Новини
  • 1198 Прегледа на публикацията

Следващата стъпка след идейното одобрение на проектите е представяне на цялостно проектно предложение, по които се работи в момента

На последното заседание на Комитета за наблюдение по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020” два идейни проекта на Община Генерал Тошево получиха одобрение в рамките на пилотната фаза от кандидатстването. Първият е „Развитие на туристическия потенциал, опазване и популяризиране на общото наследство“. Водещ бенефициент е Община Генерал Тошево, а партньор – Община Мурфатлар. Основната цел е опазване, популяризиране и развитие на общото наследство. Подобряване на функционалния статус на обекти свързани с културното природно и историческо наследство, чрез рехабилитация / модернизация и доставка на модерно оборудване, създаване и развитие на малка културна инфраструктура.
Вторият проект е „Споделеното наследство на Добруджа – иновации и приемственост“. Той е насочен към защита, развитие и популяризиране на общото наследство в трансграничния регион чрез иновации и приемственост, в това число: доставка на специализирано оборудване, провеждане на кръгли маси, дигитализация на музейните експонати и др. Тук водещ бенефициент е Исторически музей – Генерал Тошево, като партньори са Дирекция за култура и спорт/археологически музей „Калатис“ – гр. Мангалия, както и Исторически музей – Каварна.
Община Генерал Тошево е сред пионерите в изпълнението на трансгранични проекти в първия програмен период 2007 – 2013. От старта на Програмата до момента Общината, заедно с румънските партньори – Негру Вода и Мурфатлар, е реализирала проекти на обща стойност 7 892 182 евро. Съвместно с областен съвет Констанца и Община Крушари през предходния програмен период бе реализиран проект „Оборудване за спасяване на нашия живот”, чието финансиране бе в размер на 5 999 388 евро, от които 203 250 евро за нашата община. В момента Общинска администрация Генерал Тошево усилено работи по два проекта по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 година. Това са „„Уча, образовам се, действам и чета в мрежа” и „Повишаване достъпността до TEN-T мрежата в транс-граничен район Негру Вода – Генерал Тошево“, съответно на стойности – 132 150,62 лв. и 5 897 770 лв., само за нашата община.

Top