Община Генерал Тошево
Актуално!
Първа копка по проект за енергийно обновяване на жилищни сгради
Днес, 18 октомври, бе направена символична първа копка по...
Списък на допуснати и недопуснати кандидати за конкурс
Списък на допуснати  и недопуснати кандидати за провеждане на...
Започна газификация на нови улици в Генерал Тошево
На 13 октомври стартираха строителните дейности по разширяване на...
Отговор на „Русгеоком БГ“ след отправено запитване от Община Генерал Тошево
Поради изключително високия обществен интерес и с цел прозрачност...
Заседание на Щаба за защита при бедствия и аварии
Във връзка с предстоящия зимен сезон вчера  се проведе...
Свободни работни места в област Добрич към 9 октомври 2017 година
В прикачен файл към публикацията е приложена последната информация за...
Стартира кампания за събиране на средства за изграждане на паметник на Васил Левски в града
Уважаеми съграждани, Васил Левски е национален герой и кумир,...
Приключи полагането на хоризонтална маркировка по основните пътни артерии в град Генерал Тошево
Вчера служители на фирмата – изпълнител положиха по бул....
Да започнем следващата седмица със смях!
На 9 октомври, понеделник, Драматично – куклен театър „Васил...
Първо място за квартет „Бялата лястовица” на „Eсенни шуменски вечери”
Популярният квартет „Бялата лястовица” от Генерал Тошево, с ръководител...
  • авг. 9, 2017
  • Румен
  • Коментарите са изключени за Две идейни предложения за трансгранични проекти на Община Генерал Тошево получиха одобрение от Комитета за наблюдение на Програмата
  • Новини
  • 1101 Прегледа на публикацията

Следващата стъпка след идейното одобрение на проектите е представяне на цялостно проектно предложение, по които се работи в момента

На последното заседание на Комитета за наблюдение по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020” два идейни проекта на Община Генерал Тошево получиха одобрение в рамките на пилотната фаза от кандидатстването. Първият е „Развитие на туристическия потенциал, опазване и популяризиране на общото наследство“. Водещ бенефициент е Община Генерал Тошево, а партньор – Община Мурфатлар. Основната цел е опазване, популяризиране и развитие на общото наследство. Подобряване на функционалния статус на обекти свързани с културното природно и историческо наследство, чрез рехабилитация / модернизация и доставка на модерно оборудване, създаване и развитие на малка културна инфраструктура.
Вторият проект е „Споделеното наследство на Добруджа – иновации и приемственост“. Той е насочен към защита, развитие и популяризиране на общото наследство в трансграничния регион чрез иновации и приемственост, в това число: доставка на специализирано оборудване, провеждане на кръгли маси, дигитализация на музейните експонати и др. Тук водещ бенефициент е Исторически музей – Генерал Тошево, като партньори са Дирекция за култура и спорт/археологически музей „Калатис“ – гр. Мангалия, както и Исторически музей – Каварна.
Община Генерал Тошево е сред пионерите в изпълнението на трансгранични проекти в първия програмен период 2007 – 2013. От старта на Програмата до момента Общината, заедно с румънските партньори – Негру Вода и Мурфатлар, е реализирала проекти на обща стойност 7 892 182 евро. Съвместно с областен съвет Констанца и Община Крушари през предходния програмен период бе реализиран проект „Оборудване за спасяване на нашия живот”, чието финансиране бе в размер на 5 999 388 евро, от които 203 250 евро за нашата община. В момента Общинска администрация Генерал Тошево усилено работи по два проекта по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 година. Това са „„Уча, образовам се, действам и чета в мрежа” и „Повишаване достъпността до TEN-T мрежата в транс-граничен район Негру Вода – Генерал Тошево“, съответно на стойности – 132 150,62 лв. и 5 897 770 лв., само за нашата община.

Top