Община Генерал Тошево
Актуално!
Покана
Уважаеми жители на община Генерал Тошево, По повод всенародното...
Община Генерал Тошево е партньор в мащабен проект, предложен за разглеждане по Съвместната трансгранична програма „Черноморски басейн“ 2014 – 2020
При одобрение от страна на Управляващия орган 6 общини...
С много вино и кръшни хора отпразнувахме Трифон Зарезан
Днес, 14 февруари, в град Генерал Тошево и в...
От сърце за сърце
Община Генерал Тошево е поредната община, в която ще...
„Бялата лястовица“ е името на централния площад на Генерал Тошево
От днес влиза в сила решението на Общинския съвет,...
Свободни работни места в област Добрич към 12 февруари 2019 г.
В прикачен файл към публикацията е приложена последната информация за...
Обявяване на конкурс за назначаване на държавна служба в Областна дирекция на МВР – Добрич
Конкурс за назначаване на държавна служба в Областна дирекция...
Концерт „Усещане за любов“ ден преди 14 февруари
Общински младежки съвет и Община Генерал Тошево организират концерт...
За вас работодатели
Агенция по заетостта Дирекция “Бюро по труда”- Генерал Тошево...
Свободни работни места в област Добрич към 4 февруари 2019 г.
В прикачен файл към публикацията е приложена последната информация за...
  • февр. 14, 2019
  • Румен
  • Коментарите са изключени за С много вино и кръшни хора отпразнувахме Трифон Зарезан
  • Новини
  • 124 Прегледа на публикацията

Днес, 14 февруари, в град Генерал Тошево и в много села от цялата община тържествено беше отбелязан Денят на лозаря – Трифон Зарезан. По традиция в общинския център празникът започна рано сутринта пред НЧ „Светлина – 1941“ с кръшни хора и песни за виното и любовта.

DSC_0024

Въпреки студеното време немалко хора се събраха пред културната институция, за да тръгнат след това към къщата на избран стопанин – и тази година любезен домакин на събитието беше Желязко Симеонов, познат на всички като бай Жельо. Там кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров ритуално заряза лозите за здраве и берекет през настоящата година.

DSC_0036

По време на празненството бяха наградени победителите от двата конкурса, посветени на празника: поетичния „Вино и любов, любов и вино“ и този за най-добро домашно вино, реколта 2018 г.
В поетичната надпревара участие взеха 12 произведения от автори от цялата страна. Първо място беше присъдено на стихотворението „До капка“ на Христина Борисова от град Севлиево.

DSC_0041

Далеч по-голям интерес предизвика конкурсът за най-добро домашно вино и определянето на тазгодишния Винар на годината 2019. В надпреварата се включиха повече от 20 участника, предоставили за селекция общо 37 вида вина. Самият конкурс протече в три категории вина за оценяване – червено, бяло и розе.

DSC_0050
Първо място в категория „Бяло вино“ спечели Димитър Недев. В останалите две – „Червено вино“ и „Розе“ победителят беше един и същ – Тодор Илиев. За Винар на реколта 2018 година единодушно беше избран Иван Костов. Победителите както и всички останали наградени получиха грамоти, материални награди и сувенири.
Въпреки студеното време настроението беше приповдигнато, като за това се погрижиха жените от  фолклорна група „Здравец“ към Клуб на пенсионера №3 – град Генерал Тошево под съпровода на Йордан Дяков (акордеон) и Дони Колев (гайда).
Денят на лозаря – Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. Смята се, че след зимния слънчев кръговрат Трифон Зарезан е първият пролетен празник, чиято обредност с инициален стопански характер се изпълнява сред природата. Според българския обичай в празничния ден селските стопани отиват рано сутрин на лозето с омесена за целта питка, печено пиле напълнено с ориз и вино. След като подрежат лозата на 3 места, я поливат с донесеното вино, избират един мъж за цар на лозята, накичват го с венци и го повеждат към селото с много музика и танци.


Top