Община Генерал Тошево
Актуално!
Ученици от Генерал Тошево посетиха Депото за отпадъци в с. Стожер
Ученици от СУ „Никола Й. Вапцаров“ и ОУ „Христо...
Предстои XXVI-ото издание на Великденско добруджанско надсвирване
На 29 април, когато отбелязваме втория ден от Възкресение...
„Попитай кмета“ в с. Изворово
Този месец инициативата „Попитай кмета” ще се проведе на...
Седмица на спорта в община Генерал Тошево
За записвания и подробности на тел: 0888/20 35 86...
Общински фолклорен събор „Цветница“
На 21 април в зала „Йордан Йовков“ на Община...
Бързи, смели, сръчни
В края на миналата седмица в спортната зала на...
Бързи, смели, сръчни…ще са децата ни днес
Очакваме Ви в залата на СУ „Никола Й. Вапцаров“.
Заповядайте на Общински фолклорен събор „Цветница”
На 21 април, неделя, в Генерал Тошево ще се...
Екипът на МИГ Балчик – Генерал Тошево посети Италия в рамките на проект за транснационално сътрудничество
На работно посещение в Италия бе делегация съставена от...
Денят на юриста се превърна в празник за децата
На 16 април, когато отбелязваме Деня на Българската Конституция...
  • февр. 14, 2019
  • Румен
  • Коментарите са изключени за С много вино и кръшни хора отпразнувахме Трифон Зарезан
  • Новини
  • 881 Прегледа на публикацията

Днес, 14 февруари, в град Генерал Тошево и в много села от цялата община тържествено беше отбелязан Денят на лозаря – Трифон Зарезан. По традиция в общинския център празникът започна рано сутринта пред НЧ „Светлина – 1941“ с кръшни хора и песни за виното и любовта.

DSC_0024

Въпреки студеното време немалко хора се събраха пред културната институция, за да тръгнат след това към къщата на избран стопанин – и тази година любезен домакин на събитието беше Желязко Симеонов, познат на всички като бай Жельо. Там кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров ритуално заряза лозите за здраве и берекет през настоящата година.

DSC_0036

По време на празненството бяха наградени победителите от двата конкурса, посветени на празника: поетичния „Вино и любов, любов и вино“ и този за най-добро домашно вино, реколта 2018 г.
В поетичната надпревара участие взеха 12 произведения от автори от цялата страна. Първо място беше присъдено на стихотворението „До капка“ на Христина Борисова от град Севлиево.

DSC_0041

Далеч по-голям интерес предизвика конкурсът за най-добро домашно вино и определянето на тазгодишния Винар на годината 2019. В надпреварата се включиха повече от 20 участника, предоставили за селекция общо 37 вида вина. Самият конкурс протече в три категории вина за оценяване – червено, бяло и розе.

DSC_0050
Първо място в категория „Бяло вино“ спечели Димитър Недев. В останалите две – „Червено вино“ и „Розе“ победителят беше един и същ – Тодор Илиев. За Винар на реколта 2018 година единодушно беше избран Иван Костов. Победителите както и всички останали наградени получиха грамоти, материални награди и сувенири.
Въпреки студеното време настроението беше приповдигнато, като за това се погрижиха жените от  фолклорна група „Здравец“ към Клуб на пенсионера №3 – град Генерал Тошево под съпровода на Йордан Дяков (акордеон) и Дони Колев (гайда).
Денят на лозаря – Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. Смята се, че след зимния слънчев кръговрат Трифон Зарезан е първият пролетен празник, чиято обредност с инициален стопански характер се изпълнява сред природата. Според българския обичай в празничния ден селските стопани отиват рано сутрин на лозето с омесена за целта питка, печено пиле напълнено с ориз и вино. След като подрежат лозата на 3 места, я поливат с донесеното вино, избират един мъж за цар на лозята, накичват го с венци и го повеждат към селото с много музика и танци.


Top