Община Генерал Тошево
Актуално!
Поздрав по случай 24 май
Уважаеми представители на образователните среди, на културните институции и...
С решение на Министерския съвет Община Генерал Тошево придоби имот от почти 6,5 дка
Теренът е разположен в близост до центъра и ще...
Нови осветителни тела в Генерал Тошево осигуряват чудесна видимост през тъмната част на денонощието
Четири улици в Генерал Тошево са с изцяло подменено...
100 години живот!
Казват, че животът е само миг във вечността. Малка...
Поредни два проекта за близо 1,2 млн. лв. ще изпълнява Община Генерал Тошево по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020
Европейските средства ще бъдат инвестирани в пътната и спортната...
Много висока оценка за театралния състав „Георги Шивачев“ при НЧ „Светлина- 1941“
С Втора награда се завърна Театралният състав „Георги Шивачев“...
Съобщение „Български документи за самоличност“ към МВР
Инициатива на МВР във в връзка с Евроизбори 2019...
Седмицата на спорта в Генерал Тошево „финишира“ успешно
Между 7 и 17 май в град Генерал Тошево...
„Попитай кмета“ в кв. Пастир
Този месец инициативата „Попитай кмета” ще се проведе на...
Разяснителна кампания, Европейски избори 2019
https://www.cik.bg/bg/ep2019/campaign
  • февр. 19, 2019
  • Румен
  • Коментарите са изключени за 146 години от обесването на Васил Левски. Поклон пред делото на Апостола!
  • Новини
  • 1065 Прегледа на публикацията

С поклонение пред паметника на Васил Левски в Централния градски парк на Генерал Тошево беше отбелязана годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Преди 146 години на 6 февруари (тогава в сила е Юлианският календар) Васил Иванов Кунчев е обесен в околностите на София. Мястото на бесилото му се намира в центъра на днешната столица, където сега се издига негов паметник.

DSC_0021

Днес, 19 февруари, точно по обяд кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, служители от общинска администрация, представители на политически партии и движения, културни и образователни институции и много признателни граждани и ученици положиха венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски, който беше открит на 22 септември миналата година. Близо двеста присъстващи сведоха глава в знак на признателност и с минута мълчание отдадоха почит на Апостола.

DSC_0016
Както на много други места в цялата страна, така и в град Генерал Тошево годишнината от обесването на Васил Левски беше отбелязана на 19 февруари. Според историческите данни Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Разминаването се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като тя не е коригирана в учебниците по история. През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Григорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни . За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка обаче е 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, погрешно се добавят 13 дни. Така например рождената дата на Васил Левски (6 юли) се отбелязва правилно – 18 юли по нов стил. Що се касае до датата на обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари по нов стил, а не на 19 февруари.DSC_0023
Датата на гибелта на Апостола обаче е просто цифра в безвремието, защото величието на Васил Левски далеч не се изчерпва с това, което той е направил докато е жив Завещанието, което оставя на нас – бъдещите поколения е едно от най-големите съкровища, до които можем да се докоснем. Понякога то се крие дори в някои съвсем прости негови думи, които обаче днес звучат по-актуални от всякога. Личността Левски събира в себе си толкова качества и добродетели, че дори днес, когато масово сме разединени, почитането на героя успява да ни обедини.

DSC_0027


Top