Община Генерал Тошево
Актуално!
За вас работодатели
Агенция по заетостта Дирекция “Бюро по труда”- Генерал Тошево...
Кардам отново ще домакинства на състезание по конен спорт
На 30 март, събота, с. Кардам за втори път...
Мащабно залесяване на общински терен по случай Световния ден на гората се проведе в Генерал Тошево
Освен общински служители, в акцията се включиха деца и...
Поредна среща от инициативата „Децата и съда“
Днес в село Преселенци се проведе поредната среща от...
Свободни работни места в област Добрич към 18 март 2019 година
В прикачен файл към публикацията е приложена последната информация за...
Две прекрасни бебета бяха орисани в Генерал Тошево
На официална церемония в зала „Георги Шивачев“ на Общинска...
Обучение за професионална квалификация към Дирекция „Бюро по труда“
За вас, безработни! Дирекция „Бюро по труда“ – Генерал...
Съдът влиза в училищата от общината с образователна цел
Районен съд – Генерал Тошево подема образователна кампания под...
Обществено обсъждане на насоки по подмярка 19.2 / 4.1 от Стратегията на МИГ Балчик – Генерал Тошево
СНЦ „ МИГ Балчик-Генерал Тошево“ представя за обсъждане на...
Свободни работни места в област Добрич към 11 март 2019 година
В прикачен файл към публикацията е приложена последната информация за...
  • февр. 19, 2019
  • Румен
  • Коментарите са изключени за 146 години от обесването на Васил Левски. Поклон пред делото на Апостола!
  • Новини
  • 927 Прегледа на публикацията

С поклонение пред паметника на Васил Левски в Централния градски парк на Генерал Тошево беше отбелязана годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Преди 146 години на 6 февруари (тогава в сила е Юлианският календар) Васил Иванов Кунчев е обесен в околностите на София. Мястото на бесилото му се намира в центъра на днешната столица, където сега се издига негов паметник.

DSC_0021

Днес, 19 февруари, точно по обяд кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, служители от общинска администрация, представители на политически партии и движения, културни и образователни институции и много признателни граждани и ученици положиха венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски, който беше открит на 22 септември миналата година. Близо двеста присъстващи сведоха глава в знак на признателност и с минута мълчание отдадоха почит на Апостола.

DSC_0016
Както на много други места в цялата страна, така и в град Генерал Тошево годишнината от обесването на Васил Левски беше отбелязана на 19 февруари. Според историческите данни Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Разминаването се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като тя не е коригирана в учебниците по история. През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Григорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни . За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка обаче е 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, погрешно се добавят 13 дни. Така например рождената дата на Васил Левски (6 юли) се отбелязва правилно – 18 юли по нов стил. Що се касае до датата на обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари по нов стил, а не на 19 февруари.DSC_0023
Датата на гибелта на Апостола обаче е просто цифра в безвремието, защото величието на Васил Левски далеч не се изчерпва с това, което той е направил докато е жив Завещанието, което оставя на нас – бъдещите поколения е едно от най-големите съкровища, до които можем да се докоснем. Понякога то се крие дори в някои съвсем прости негови думи, които обаче днес звучат по-актуални от всякога. Личността Левски събира в себе си толкова качества и добродетели, че дори днес, когато масово сме разединени, почитането на героя успява да ни обедини.

DSC_0027


Top