Община Генерал Тошево
Актуално!
Поздрав по случай 24 май
Уважаеми представители на образователните среди, на културните институции и...
С решение на Министерския съвет Община Генерал Тошево придоби имот от почти 6,5 дка
Теренът е разположен в близост до центъра и ще...
Нови осветителни тела в Генерал Тошево осигуряват чудесна видимост през тъмната част на денонощието
Четири улици в Генерал Тошево са с изцяло подменено...
100 години живот!
Казват, че животът е само миг във вечността. Малка...
Поредни два проекта за близо 1,2 млн. лв. ще изпълнява Община Генерал Тошево по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020
Европейските средства ще бъдат инвестирани в пътната и спортната...
Много висока оценка за театралния състав „Георги Шивачев“ при НЧ „Светлина- 1941“
С Втора награда се завърна Театралният състав „Георги Шивачев“...
Съобщение „Български документи за самоличност“ към МВР
Инициатива на МВР във в връзка с Евроизбори 2019...
Седмицата на спорта в Генерал Тошево „финишира“ успешно
Между 7 и 17 май в град Генерал Тошево...
„Попитай кмета“ в кв. Пастир
Този месец инициативата „Попитай кмета” ще се проведе на...
Разяснителна кампания, Европейски избори 2019
https://www.cik.bg/bg/ep2019/campaign
  • мар. 5, 2019
  • Румен
  • Коментарите са изключени за Вечна слава и поклон пред героите, отдали живота си за свободна България!
  • Новини
  • 945 Прегледа на публикацията

С поклонение пред три от паметниците в град Генерал Тошево – на Император Александър Втори, на Генерал Стефан Тошев и на Васил Левски беше отбелязана годишнината от Освобождението на България. На слънчевия 3 март кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, председателят на Общински съвет Христо Павлов, заместник-кметовете Георги Георгиев и Деян Димитров, служители от общинска администрация, представители на политически партии и движения, културни и образователни институции и много признателни граждани и ученици положиха венци и цветя пред трите паметника в знак на признателност към героите, загубили своите животи за свободата на родината.

DSC_0039
На 3 март – Националния празник на България всички ние отбелязваме възкресението на българската държава, която близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода. На 3 март празнуваме най-големия национален празник в съвременната ни история. Денят на Освобождението на България от османско владичество. След започналата Руско-турска война през 1877 г., обявена с манифест в Кишинев от император Александър II, на 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на войната. Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

DSC_0051
3 март е символ на новото начало, на надеждата и възкресението. Денят, който ни напомня кои сме и по какъв път сме стигнали до тук! А пътят до свободата преминава през окървавените въстания и завери, през словото на Апостола, през Батак и Шипка, през мъката и сълзите на хилядите майки! Най-великите синове на България отдават живота си, за да имаме днес изконното човешко право да бъдем свободни и да се наричаме българи!

DSC_0042
На 3 март преди 141 година народът ни се съвзема от пепелта на историята и възкръсва като нация. Българското летоброене започва отново! Днес всички ние имаме морална отговорност към саможертвата на загиналите и към паметта на предците ни, които ни задължават да пазим от посегателства завещания от Апостола идеал за чисто и свято отечество. А то най-напред започва в сърцата ни!


Top