Община Генерал Тошево
Актуално!
Поредни два проекта за близо 1,2 млн. лв. ще изпълнява Община Генерал Тошево по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020
Европейските средства ще бъдат инвестирани в пътната и спортната...
Много висока оценка за театралния състав „Георги Шивачев“ при НЧ „Светлина- 1941“
С Втора награда се завърна Театралният състав „Георги Шивачев“...
Съобщение „Български документи за самоличност“ към МВР
Инициатива на МВР във в връзка с Евроизбори 2019...
Седмицата на спорта в Генерал Тошево „финишира“ успешно
Между 7 и 17 май в град Генерал Тошево...
„Попитай кмета“ в кв. Пастир
Този месец инициативата „Попитай кмета” ще се проведе на...
Разяснителна кампания, Европейски избори 2019
https://www.cik.bg/bg/ep2019/campaign
От утре в кв. Пастир се възстановява водоподаването
Водоподаването в кв. Пастир ще бъде възстановено утре, 17...
След Дара и Михаела Филева зарадва с концерт младежите в Генерал Тошево
Хитовата певица Михаела Филева, която е и треньор в...
Тошевските училища изпратиха випуск 2019
За 61 млади тошевци това бе денят, когато чуват...
Съобщение до членовете на СИК
СЪОБЩЕНИЕ Уведомяваме Ви, че на 21.05.2019 г. – вторник,...

Стотици почитатели на народната музика се стекоха и тази година на Великденското добруджанско надсвирване, което Община Генерал Тошево организира съвместно с НЧ „Светлина-1941“ за 26 пореден път. На 29 април традиционният фолклорен празник събра на една сцена 6 оркестъра и част от солистите на Българското национално радио – Пейо Пеев, Недялко Недялков, Стоян Янкулов – Стунджи, Тима Недялкова, Ангел Димитров.

IMG_2152

Музикалното събитие без аналог в страната се откри от кмета на общината Валентин Димитров. В своето приветствие пред пълната зала той призова да отворим душите и сърцата си за хубавото и българското, защото този празник на добруджанския фолклор е своеобразен символ на българщината и ни помага да помним нашите корени.

IMG_2174
Първи на сцената излязоха музикантите от орк. „Лозница“, след което последователно се изявиха орк. „Приятели“, формация „Чар“, „Клименто Фолк“, школа „Великов“ – Силистра и школата към НЧ „Светлина-1941“. Великденското добруджанско надсвирване завърши с виртуозните изпълнения на специалните гости. За час и половина те направиха „разходка“ из фолклорната карта на България и впечатлиха публиката с майсторски аранжименти и импровизации, за което заслужено получиха бурни аплодисменти.

IMG_2189
Великденското добруджанско надсвирване е част от Националния културен календар на Министерство на културата и има за цел да популяризира народната музика и някогашната традиция на надсвирване на оркестри в празничните дни.

IMG_2196
През годините специални гости на Надсвирването са били кавалджията Теодоси Спасов, Мария Стоянова /гайдарката/, Иво Папазов – Ибряма, виртуозът на акордеона – Петър Ралчев, народните певици Галина Дурмушлийска, Калинка Вълчева, Добра Савова, Георги Германов и други.

IMG_2223


Top