Община Генерал Тошево
Актуално!
Община Генерал Тошево с нов сайт
Община Генерал Тошево има разработен нов сайт, който може...
Генерал Тошево отново с дарение за кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ-Добрич“
Около половин тон пластмасови капачки и пластмасови бутилки, събирани...
Община Генерал Тошево с нов сайт
Стартира новият сайт на Община Генерал Тошево. Той ще...
Пленер по живопис „Бялата лястовица“ се провежда за трета поредна година в село Красен
Между 21 и 27 юни в село Красен се...
Митрополит Йоан освети втори параклис в община Генерал Тошево
В събота, 20 юни, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан...
Продължава предоставянето на услуги по проект „Заедно можем да продължим”
Въпреки обявената извънредна епидемична обстановка в страната, свързана с...
Предстоящо събитие
Утре, 20 юни, ще се  освети новият параклис, носещ...
Лица в трудоспособна възраст се обучават за озеленители и строители
Във връзка със  сключен  Административен договор за предоставяне на...
Предстои преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година
На 16 юни в Община Генерал Тошево се проведе...
Пленер по живопис
  • юни 23, 2019
  • Румен
  • Коментарите са изключени за Събор на родовете и традициите „Край язовир Дрян“.
  • Новини
  • 1775 Прегледа на публикацията

В нощта срещу Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им целебна сила, казва поверието. А в Добруджа, навръх народния празник, вече седем години фолклорът омагьосва всеки, дошъл край язовир Дрян. Сила, магия, красива природа, росни билки и ароматен чай посрещаха нетърпеливите гости рано сутринта. Слънцето щедро огряваше местността, пазеща спомени за едно отдавна изчезнало село. Уханието на еньовче, липа, мащерка, борови цветове и лайка мигновено подаряваше усмивка на гостите на празника, независимо от годините. Пееше звънък глас, пееше всичко наоколо…И ако денят се познава по сутринта, то днешният ден трябваше да е хубав. Такъв беше, защото се провеждаше седмият събор на родовете и традициите „Край язовир Дрян“.

IMG_3225

Съборът се откри с ритуал, посветен на Еньовден, след което свое приветствие отправи кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров. В словото си градоначалникът посочи, че заради събори като този „Край язовир Дрян“ може да нарече общината не само столица на лавандулата, но и столица на прекрасната природа.

IMG_3231

Първи на украсената с цветя и местни сбилки сцена се представиха домакините от с. Красен. След тях, в продължение на повече от шест часа 50 добруджански състава и такива от съседна Румъния и Украйна  пресъздадоха очарованието на народните ритми и танци от региона. Парещото слънце не попречи на жадуващите за изява самодейци да зарадват присъстващите с богата фолклорна програма и добро настроение. Доказателство, че традициите са живи бяха изпълненията на най-малките участници във фестивала. Кулминацията на проявата бе концертът на Пепи Христозова, която впечатли с богат репертоар и артистичност. Празникът завърши с връчване награди на най-добре представилите се групи и изпълнители.

IMG_3245

Еньовският събор на родовете и традициите „Край язовир Дрян” се организира съвместно от Община Генерал Тошево, кметство с. Красен и НЧ ”Йордан Йовков 1896” с. Красен. Той има за цел проучване, популяризиране и съхраняване на традициите в добруджанския бит, обредност, обичаи и песен; съхраняването на родовата памет и българско самосъзнание и приемственост между поколенията; проучване билките на Добруджа и начините за ефективното им използване от екологична гледна точка.

IMG_3240

IMG_3251

 


Top