Община Генерал Тошево
Актуално!
Община Генерал Тошево с нов сайт
Община Генерал Тошево има разработен нов сайт, който може...
Генерал Тошево отново с дарение за кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ-Добрич“
Около половин тон пластмасови капачки и пластмасови бутилки, събирани...
Община Генерал Тошево с нов сайт
Стартира новият сайт на Община Генерал Тошево. Той ще...
Пленер по живопис „Бялата лястовица“ се провежда за трета поредна година в село Красен
Между 21 и 27 юни в село Красен се...
Митрополит Йоан освети втори параклис в община Генерал Тошево
В събота, 20 юни, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан...
Продължава предоставянето на услуги по проект „Заедно можем да продължим”
Въпреки обявената извънредна епидемична обстановка в страната, свързана с...
Предстоящо събитие
Утре, 20 юни, ще се  освети новият параклис, носещ...
Лица в трудоспособна възраст се обучават за озеленители и строители
Във връзка със  сключен  Административен договор за предоставяне на...
Предстои преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година
На 16 юни в Община Генерал Тошево се проведе...
Пленер по живопис
  • сеп. 11, 2019
  • Румен
  • Коментарите са изключени за Община Генерал Тошево работи активно по Програми за профилактика на общественото здраве
  • Новини
  • 1663 Прегледа на публикацията

Програмите са приети с мнозинство от Общинския съвет и имат за цел както превенция на социално значими заболявания, така и да подпомагат финансово дейността на Медицинския център

Oбщина Генерал Тошево сключи договор с Медицинския център в града за изпълняване Програми за профилактика на общественото здраве. Те са насочени към превенция на различни социално значими заболявания във всички възрасти. Общият брой на приетите програми е шест. Това са Общинска програма „Профилактика на детското зрение”, Общинска програма „Превенция на заболяванията на слуха в детската възраст”, Общинска програма „Борба с детско-юношеското затлъстяване и свързаните с него заболявания” , Общинска програма „Добър естетически вид и комфорт, чрез профилактика и лечение на гръбначни изкривявания и ранно откриване на вродени заболявания на опорна двигателния апарат”, Общинска програма „Профилактика за рак на маточната шийка” и Общинска програма „Профилактика за ранно откриване на диабет на лица над 18 годишна възраст ”. Всички дейности за тяхното изпълнение са обезпечени с до 28 000 лв. общински средства до края на настоящата календарна година.
През годините назад, с цел търсене на алтернативни начини за финансиране на единствения медицински център в общината, кметът Валентин Димитров отправи предложение чрез НСОРБ (Национално сдружение на общините в Република България) към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Градоначалникът настоява пред ведомството за нормативна промяна, която да дава възможност за финансово подпомагане от страна на общините на лечебните заведение за извънболнична помощ. Към момента законовите разпоредби не позволяват подобна дейност, а само закупуване на апаратура.
В отговор на отправеното питане министър Ананиев посочи, че предложението от страна на кмета Димитров е включено с допълване на Закона за лечебните заведения на чл. 10, ал. 2, което при приемане от Народното събрание ще даде възможност общинските лечебни заведения за извънболнична помощ, когато са единствени в населеното място, да могат да бъдат финансирани с целеви субсидии за текущ ремонт на дълготрайни материални активи и финансово оздравяване.


Top