Община Генерал Тошево
Актуално!
Община Генерал Тошево с нов сайт
Община Генерал Тошево има разработен нов сайт, който може...
Генерал Тошево отново с дарение за кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ-Добрич“
Около половин тон пластмасови капачки и пластмасови бутилки, събирани...
Община Генерал Тошево с нов сайт
Стартира новият сайт на Община Генерал Тошево. Той ще...
Пленер по живопис „Бялата лястовица“ се провежда за трета поредна година в село Красен
Между 21 и 27 юни в село Красен се...
Митрополит Йоан освети втори параклис в община Генерал Тошево
В събота, 20 юни, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан...
Продължава предоставянето на услуги по проект „Заедно можем да продължим”
Въпреки обявената извънредна епидемична обстановка в страната, свързана с...
Предстоящо събитие
Утре, 20 юни, ще се  освети новият параклис, носещ...
Лица в трудоспособна възраст се обучават за озеленители и строители
Във връзка със  сключен  Административен договор за предоставяне на...
Предстои преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година
На 16 юни в Община Генерал Тошево се проведе...
Пленер по живопис
  • Ное. 7, 2019
  • Румен
  • Коментарите са изключени за Каква Етно вечер само! „История в шевици“ ни удиви!
  • Новини
  • 1769 Прегледа на публикацията

В навечерието на празника на Генерал Тошево – 8 ноември, само няколко часа след тържественото заседание на Общинския съвет, на което клетва положи спечелилият втори мандат за управление на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, жители и гости на града ни имаха уникалната възможност да се насладят на втората Етно вечер “История в шевици”. Първото подобно събитие беше организирано точно преди година и премина при огромен интерес под мотото „С Добруджа в сърцето“ . Сега празничният спектакъл отново беше организиран от Общински младежки съвет и Община Генерал Тошево и се състоя в препълнената зала на НЧ “Светлина – 1941”.

514
По подобие на миналогодишното издание и сега Етно вечерта беше посветена най-вече на фолклора, неговото минало, настояще и бъдеще. Защото както всичко знаем той е неизменна част от духа на България. Фолклорът, който пази традициите живи и в наши дни. Именно тези традиции бяха пренесени на сцената от участниците в тематичната вечер. Традиции, които бяха представени на нашите деца, с надеждата след време те да ги предадат на своите.

351
Гостите в препълнената зала имаха удоволствието да се насладят на тематични песни и танци, да видят мотиви, в които е положен благородният камък в основите на българщината и народните традиции.
Извън чудесната музикална програма, подготвена от Център за подкрепа за личностно развитие – Център за работа с деца – град Генерал Тошево, кулминацията в рамките на Етно вечерта „История в шевици“ беше модното дефиле на красиви млади девойки и дамите от танцов състав „Българка“ при НЧ „Светлина – 1941“ в града. Те представиха невероятните свежи и атрактивни бутикови модели на талантливата дизайнерка Елена Христова, която има страхотното умение да съчетава модерното с традиционното. Нейните рокли са изваяни изцяло в духа на фолклорните мотиви и са подходящи за всички, които търсят нестандартното и различното. Украсени с ръчно правени автентични бродерии, символизиращи стилизирани елементи и орнаменти от българската народна носия облеклата успяха да впечатлят и най-капризния вкус. За цялостната визия на моделите, които се появиха на сцената, допринесоха и аксесоарите към облеклата – пафтите и красивите цветя в косите.

135
Наблюдавайки модното дефиле на дамите, гостите на събитието определено останаха с приятното усещане, че дори само една дреха може да предизвика у човек чувства като гордост, сила, свобода, елегантност, уникалност и неповторимост.

531


Top