Община Генерал Тошево
Актуално!
Община Генерал Тошево с нов сайт
Община Генерал Тошево има разработен нов сайт, който може...
Генерал Тошево отново с дарение за кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ-Добрич“
Около половин тон пластмасови капачки и пластмасови бутилки, събирани...
Община Генерал Тошево с нов сайт
Стартира новият сайт на Община Генерал Тошево. Той ще...
Пленер по живопис „Бялата лястовица“ се провежда за трета поредна година в село Красен
Между 21 и 27 юни в село Красен се...
Митрополит Йоан освети втори параклис в община Генерал Тошево
В събота, 20 юни, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан...
Продължава предоставянето на услуги по проект „Заедно можем да продължим”
Въпреки обявената извънредна епидемична обстановка в страната, свързана с...
Предстоящо събитие
Утре, 20 юни, ще се  освети новият параклис, носещ...
Лица в трудоспособна възраст се обучават за озеленители и строители
Във връзка със  сключен  Административен договор за предоставяне на...
Предстои преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година
На 16 юни в Община Генерал Тошево се проведе...
Пленер по живопис
  • Ное. 22, 2019
  • Доротея
  • Коментарите са изключени за За девета година героите на Йовков оживяха на сцената
  • Новини
  • 1755 Прегледа на публикацията

На 20 ноември в НЧ “Светлина – 1941” се проведе деветото издание на общинския конкурс “Йовков и неговият свят”, който беше посветен на 139 години от рождението на големия български писател Йордан Йовков. По традиция участниците в конкурса имаха право да изберат един от следните пет раздела, в който да изявят себе си по най-добрия начин – собствени творби (есе, стихове, размисли, преразказ), художествено четене, драматизация по произведение на Йордан Йовков, рисунка по творба и приложно изкуство.

DSC_0006

Целта на конкурса е да се стимулират творческите търсения на учениците и да им се даде възможност чрез силата на художественото слово и умения да споделят отношението си към творчеството на писателя.

DSC_0014

Разбира се, най-голям интерес предизвикаха драматизациите на участниците по произведения на Йордан Йовков, които буквално изправиха на крака препълнената зала в читалището. В този най-интересен и определено най-оспорван раздел се включиха три групи участници. По прекрасен начин се представиха учениците от ОУ “Йордан Йовков” – село Красен, които представиха рецитал-драматизация „Спомени за Йовков“. В този раздел бяха раздадени две втори награди – на учениците от ОУ „Хр. Смирненски“ за драматизацията на „Серафим“ и на децата от ОУ „Хр. Ботев“ – село Кардам, които представиха на сцената откъс от „Боряна“.

В раздела за собствени творби: есе, стихове и размисли, първа награда отиде при Никола Филипов от СУ “Н. Вапцаров” (Генерал Тошево). На второ и трето място останаха съответно Петър Желев и Желязко Михайлов – и двамата от СУ „Н. Вапцаров“.

В категорията за художествено четене бяха раздадени три награди. Призовата тройка беше съставена от Джулия Лазарова (3 място) СУ “Н. Вапцаров“, Милена Руменова (2 място) – ОУ “Йордан Йовков” (село Спасово) и Цветелина Маркова (1 място) – СУ “Н. Вапцаров“.

В раздел “Рисунка по творба на Йовков” първа награда беше присъдена на Мариян Атанасов от СУ „Н. Вапцаров“, а в последната пета категория – за приложно изкуство, първа награда отиде при учениците от 5 „а“ клас ОУ “Хр. Смирненски“ за страхотния макет по мотиви от произведението „По жицата“.

DSC_0017

И през тази година журито на конкурса беше в състав: председател: Кина Иванова – учител по български език и литература и членове: Стоян Стоянов – учител по български език и литература и Стойчо Стойчев – дългогодишен читалищен деятел.


Top