Община Генерал Тошево
Актуално!
Община Генерал Тошево с нов сайт
Община Генерал Тошево има разработен нов сайт, който може...
Генерал Тошево отново с дарение за кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ-Добрич“
Около половин тон пластмасови капачки и пластмасови бутилки, събирани...
Община Генерал Тошево с нов сайт
Стартира новият сайт на Община Генерал Тошево. Той ще...
Пленер по живопис „Бялата лястовица“ се провежда за трета поредна година в село Красен
Между 21 и 27 юни в село Красен се...
Митрополит Йоан освети втори параклис в община Генерал Тошево
В събота, 20 юни, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан...
Продължава предоставянето на услуги по проект „Заедно можем да продължим”
Въпреки обявената извънредна епидемична обстановка в страната, свързана с...
Предстоящо събитие
Утре, 20 юни, ще се  освети новият параклис, носещ...
Лица в трудоспособна възраст се обучават за озеленители и строители
Във връзка със  сключен  Административен договор за предоставяне на...
Предстои преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година
На 16 юни в Община Генерал Тошево се проведе...
Пленер по живопис
  • Ное. 26, 2019
  • Доротея
  • Коментарите са изключени за „В търбуха на мъглата“ е най-добрият разказ в конкурса „Земя на пеещите колелета“
  • Новини
  • 1858 Прегледа на публикацията

На 22 ноември в зала „Дора Габе“ на Община Генерал Тошево се проведе тържествена церемония по награждаване на победителите от второто издание на националния литературен конкурс „Земя на пеещите колелета“. Инициативата е посветена на Певеца на Добруджа – Йордан Йовков, като основната цел е да продължи литературната традиция към разказа на великия писател. Разказ, в който действията и персонажите са вдъхновени от хуманизма, трудолюбието на добруджанеца и стремежа към красотата във всички нейни форми и проявления.

DSC_0013 [1]

Оценяването на участниците в литературния конкурс се осъществи от авторитетно жури в състав: издателят Иван Гранитски, акад. Марин Кадиев, председател на Съюза на независимите български писатели и Панко Анчев – литературовед, философ, историк на литературата. Основните критерии за оценка на разказите бяха тяхната свързаност с проблематиката за земята, труда на хората и Добруджа; последователност на изложението; динамика на повествованието; умение да се изграждат характери и композиция.

На първо място журито класира разказа „В търбуха на мъглата“ на Бисерка Алексиева от Варна. „Небе за утре“ на Ивелина Радионова от Провадия и „Караконджол“ на Драгни Драгнев от Добрич поделиха второто място, а на трето също бяха класирани два разказа – „Веригата“ на Сава Василев от Велико Търново и „И бе отнета“ на Калоян Захариев от Генерал Тошево.

DSC_0014 [1]

Организаторите от Община Генерал Тошево също връчиха награди – на Камен Йорданов от Варна за разказа „На катерушката“ и специална награда за отлично представил се млад автор – на Кристина Ясенова на 19 г. от град Неделино за разказа „Чужденецът“.

Специална награда връчи и издателство „Захарий Стоянов“ – на Гергана Христова от Враца за „Шепа земя“. Издателство „Български писател“ също връчи свой приз – на Милена Крумова от Кюстендил за творбата „Песента на колелото“. Наградата на Дом-паметник „Йордан Йовков“ – град Добрич отиде при Марияна Дафчева от Асеновград за разказа „Щъркелът“.

Георги Балабанов – човекът, който даде идеята за създаването на този уникален конкурс също връчи две награди – на Момка Чумлиева от Силистра за произведението „Катина Бърлога“ и на Теодора Недева от Варна за творбата „Нивите на поп Станчо“.

 

 

 

 

 

 


Top