Община Генерал Тошево
Актуално!
Община Генерал Тошево с нов сайт
Община Генерал Тошево има разработен нов сайт, който може...
Генерал Тошево отново с дарение за кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ-Добрич“
Около половин тон пластмасови капачки и пластмасови бутилки, събирани...
Община Генерал Тошево с нов сайт
Стартира новият сайт на Община Генерал Тошево. Той ще...
Пленер по живопис „Бялата лястовица“ се провежда за трета поредна година в село Красен
Между 21 и 27 юни в село Красен се...
Митрополит Йоан освети втори параклис в община Генерал Тошево
В събота, 20 юни, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан...
Продължава предоставянето на услуги по проект „Заедно можем да продължим”
Въпреки обявената извънредна епидемична обстановка в страната, свързана с...
Предстоящо събитие
Утре, 20 юни, ще се  освети новият параклис, носещ...
Лица в трудоспособна възраст се обучават за озеленители и строители
Във връзка със  сключен  Административен договор за предоставяне на...
Предстои преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година
На 16 юни в Община Генерал Тошево се проведе...
Пленер по живопис
  • мар. 14, 2020
  • Румен
  • Коментарите са изключени за Указания на Областния Координационен щаб за режимът на работа в различните търговски обекти в община Генерал Тошево
  • Новини
  • 2409 Прегледа на публикацията

Уважаеми жители на община Генерал Тошево,

Във връзка с заповедта на министъра на здравеопазването rd-01-124-vuvejdane-protiepidemichni-merki  и след постъпили запитвания към Общинска администрация, свеждаме на вашето внимание указания на Областния Координационен щаб, в които е посочен режимът за работа в различните търговски обекти.

Обекти, които произвеждат и търгуват на място със собствена продукция /баничарници, обекти за закуски и сладкарски изделия/, могат да предлагат храни при условие, че няма места за хранене на посетители, за да не се задържат граждани в търговската им зала.

За залите, регистрирани по Закона за хазарта, се прилагат мерките, в сила за увеселителни и игрални зали.

В местата за настаняване към момента има нормален режим на работа. Разстоянието между масите за хранене трябва да бъде не по-малко от 1.5-2 м. Изхранването на гостите трябва да се извършва чрез сервиз по стаите, като се обръща особено внимание на спазването на дезинфекцията на посудата и личната безопасност на персонала, който сервира и отсервира. Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването посещенията в ресторантите са забранени. Ресторантите към местата за настаняване не трябва да предлагат изхранване на външни посетители. Препоръката е да се извършва контрол на здравословното състояние на персонала, който обслужва гостите.

Всички пазари на открито следва да осигурят не по-малко от 2 м разстояние между отделните търговски маси. Препоръката към общините е да предприемат действия по преструктурирането им с цел осигуряване на минимум 1-1.5 м отстояние за клиентите на пазарите.

Магазините за промишлени стоки и ателиета за услуги на граждани /златарски, ключарски и други ателиета/ продължават да работят нормално, като извършват поне трикратна дезинфекция на търговските площи – тезгяхи и подове, дръжки, врати, ключове за осветление. Пропускат в такива обекти трябва да е съобразно площта на обекта с осигурено отстояние на клиентите от 1-1.5 м.

Фризьорски и бръснарски салони продължават да работят, но само по график с клиенти, осигуряващ възможност за дезинфекция на обекта след всеки клиент.

Препоръката е преструктуриране на залите, така че да има разстояние от 1-1.5 м между отделните работни места в тях. Не се разрешава изчакване на клиентите в салоните.

На супермаркетите и обектите на големите търговски вериги се препоръчва да разделят местата за вземане и връщане на търговски колички и да ги обозначат. Количките, които гражданите връщат трябва да бъдат дезинфекцирани, като се обръща особено внимание на местата за хващане и да бъдат служебно поставени на местата за вземане.

Трябва да се въведе контрол на достъпа до търговските зали, като броят на пропускане на клиентите да става съобразно размера на свободната търговска площ на обекта и пропускателната способност на касите за плащане, за да има осигурено разстояние между клиентите в търговска зала 1-1.5 м, както и разстояние при изчакване на каса за плащане – минимум 1-1.5 м.

Обекти, които предлагат храни през гише и имат разположени на открито маси, препоръката е да премахнат масите с цел избягване струпването на хора пред обекта.

Всички каси, на които се извършват плащания на задължения към бюджета, както и плащания на битови сметки продължават да работят с пропускателен режим, осигуряващ по 1-1.5 м дистанция между клиентите.

На всички търговски обекти, които ще работят с граждани, препоръката е по два или три пъти да се извършва дезинфекция на подове и всички повърхности, до които имат достъп клиенти и посетители, както и на всички перила, дръжки, щендери, рафтове, полици и др.

По отношение на сватби, кръщенета и тъжни ритуали и обреди се препоръчва на гражданите да съблюдават указанията за лична и социална хигиена – дистанция от не по-малко от метър, ограничаване на времето за контакт лице в лице под 15 мин., често миене на ръце и ползване на лични предпазни средства – маски и ръкавици.

Посещения в козметични и СПА центрове са преустановени. Собствениците следва да осигурят изпълнението на разпоредените мерки.

С цел превенция от зараза и опазване на общественото здраве, бъдете отговорни и стриктно спазвайте посочените разяснения!


Top