Община Генерал Тошево
Актуално!
Коледна магия за най-малките ученици
С много приповдигнато настроение и снежни емоции, броени дни...
Отбелязахме 159 години от рождението на генерала от пехотата Стефан Тошев
По случай 159 години от рождението на патрона на...
Благотворителният Коледен базар отвори врати
От 18 до 21 декември благотворителен Коледен базар ще...
Встъпителна пресконференция
Прессъобщението можете да видите тук: Встъпителна пресконференция , 14.12....
Поредна стъпка на Община Генерал Тошево в сферата на образователните иновации
Министерството на образованието и науката отпусна 30 000 лв....
Община Генерал Тошево осигури шапки, светлоотразителни жилетки и сигнални свирки на Детското полицейско управление
Специализираната екипировка за най-малките полицаи бе връчена от кмета...
Важно уточнение относно годишната класация „Спортист на годината“ в Генерал Тошево
Поради огромния интерес, който предизвика анкетата за спортист на...
Благотворителен коледен базар 2018
Община Генерал Тошево със съдействието на НЧ „Светлина –...
По празничните дни ще работи дежурна група в ДГ „Радост“
Със заповед на кмета в празничните дни ще работи...
СУ „Н. Вапцаров“ почете своя патрон със спортен празник
На 7 декември СУ „Н. Вапцаров” – град Генерал...
  • апр. 17, 2015
  • Доротея
  • Коментарите са изключени за На 1 март 2015 год. е въведено в експлоатация Регионалното депо за отпадъци в с. Стожер
  • Разни
  • 1519 Прегледа на публикацията

април 17, 2015
На 1 март 2015 год. е въведено в експлоатация Регионалното депо за отпадъци в с. Стожер

До заинтересованите лица

Общинска администрация- гр. Генерал Тошево уведомява всички граждани и фирми, собственици на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради, че от 1 март 2015 год. е въведено в експлоатация Регионалното депо за отпадъци в с. Стожер, община Добричка, област Добрич. На регионалното депо за отпадъци са изградени съоръжения за третиране на строителни и биоразградими отпадъци, но за да бъдат приети отпадъците там следва същите предварително да са разделени по вид, напр. строителни отпадъци /тухли, цигли, бетон, плочки, фаянсови и керамични части от изделия- разделно, както и да бъдат отделени пластмасовите, металните и дървесните отпадъци/.
От тази дата е преустановен приема на отпадъци на Общинското депо за битови отпадъци след кв. Пастир, гр. Генерал Тошево и действащи регламентирани депа на територията на община Генерал Тошево- НЯМА. Подлежи на административно наказание всеки нарушител извършващ нерегламентирано обезвреждане и изхвърляне на отпадъци на неразрешени места съгласно Закона за управление на отпадъците.

Напомняме, че в сила от 2013 год., е изискването за разделно събиране на отпадъците от хартия, картон, стъкло, пластмаса и метали, съгласно Закона за управление на отпадъците. Общината е въвела система за разделно събиране на отпадъци от опаковки в гр. Генерал Тошево, с. Кардам и с. Спасово, като за целта са разположени жълти контейнери за пластмаса, хартия, метал и дървени опаковки и зелени контейнери за стъклени опаковки. Призоваваме гражданите, управителите на фирми и административни сгради при ползването на системата за разделно събиране на отпадъците от опаковки въведена от общината, да сгъват предварително опаковките, да не изхвърлят замърсени такива в цветните контейнери, да затварят капаците след ползването им и се грижат за чистотата на местата за поставяне на контейнерите, които ползват.
Регистрираната площадка за предаване на разделно събрани отпадъци от хартия, пластмаса, метал и стъкло на територията на община Генерал Тошево се намира в края на ул. „Цанко Церковски”, гр. Генерал Тошево и е собственост на „ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ ВАРНА” ЕООД.
Остава действащо задължението на търговските обекти да приемат обратно от предлагания от тях вид батерии, акумулатори, луминесцентни лампи и други излезли от употреба стоки /опаковки и отпадъци с опасен характер/, за които има организирана депозитна или друга система за многократна употреба. Събраните от депозитната система отпадъци се предават задължително с договор на оторизирана фирма притежаваща разрешение по чл.35 на ЗУО.
Информираме, че при използване на контейнерите и кофите за твърди битови отпадъци от гражданите и фирмите, се забранява изхвърлянето в тях на животински отпадъци като: трупове на животни, скелети, кожи на животни, торова маса и др. подобни, както и селскостопански растителни отпадъци като клони, слама, шума, коренища и др. от градините и зелените площи.
Санкциите за неспазване на задълженията за разделно събиране на отпадъците или нерегламентирано третиране на отпадъци са разписани в Глава VІ, Раздел ІІ. Административни нарушения и наказания на Закона за управление на отпадъците.


Top