Община Генерал Тошево
Актуално!
Община Генерал Тошево с нов сайт
Община Генерал Тошево има разработен нов сайт, който може...
Генерал Тошево отново с дарение за кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ-Добрич“
Около половин тон пластмасови капачки и пластмасови бутилки, събирани...
Община Генерал Тошево с нов сайт
Стартира новият сайт на Община Генерал Тошево. Той ще...
Пленер по живопис „Бялата лястовица“ се провежда за трета поредна година в село Красен
Между 21 и 27 юни в село Красен се...
Митрополит Йоан освети втори параклис в община Генерал Тошево
В събота, 20 юни, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан...
Продължава предоставянето на услуги по проект „Заедно можем да продължим”
Въпреки обявената извънредна епидемична обстановка в страната, свързана с...
Предстоящо събитие
Утре, 20 юни, ще се  освети новият параклис, носещ...
Лица в трудоспособна възраст се обучават за озеленители и строители
Във връзка със  сключен  Административен договор за предоставяне на...
Предстои преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година
На 16 юни в Община Генерал Тошево се проведе...
Пленер по живопис
  • юли 1, 2015
  • Румен
  • Коментарите са изключени за Стартира инициатива за разширяване на мемориала «Неовършаният харман» в с. Житен
  • Новини
  • 2556 Прегледа на публикацията

Община Генерал Тошево адмирира идеята втората част от мемориала да бъде завършена за честванията по случай 100 годишнината от паметната за местните жители дата

На 18 септември 2007 година кметът на Община Генерал Тошево Димитър Михайлов, заедно с инициатора на родолюбивото начинание Гено Генов направиха първа копка по изграждането на мемориална градина «Неовършаният харман» в с. Житен. С финасовата помощ на общината и местни спомоществователи за две години в центъра на селото бе изградена уникална по своя екстериор композиция в памет на хилядите добруджанци, отвлечении от вражеските войски през 1916 година. В знак на приемственост, в основата на паметника бе вградено послание към идните поколения, което по предложение на местните жители ще бъде отворено през 2057 г. С тържествена церемония паметника бе официално открит през есента на 2009 година.
В началото на тази година Инициативен комитет започна кампания по набиране на средства, с цел изграждане на разширение на архитектурната композиция в с. Житен, което да включва изписването на над 12 000 имена на отвлечени добруджанци. По този начин, посочват те, мястото ще се превърне в Добруджански мемориал на хилядите наши сънародници, тръгнали по пътя на безсмъртието чрез тежката си участ във войната. По предварителни разчети, за осъществяване на благородното начинание са нужни 100 000 лв. – 75 000 лв. за разширение и 25 000 лв. за обособяване на тематична музейна експозиция.
Ръководството на Община Генерал Тошево подкрепя подетата инициатива, като поема ангажимент в хода кампанията да окаже необходимото информационно, експертно и финансово съдействие за осъществяване на родолюбивата кауза. Подобна подкрепа е заявена вече и от областния управител г-жа Маргарита Новоселска.
Идеята за изграждането на мемориална градина „Неовършеният харман“ датира от 2006 година, когато един от наследниците на отвлечените добруджанци споделя желанието си в с. Житен да се изгради паметник на отвлечените по време на Първата Световна война.
Мемориалният паметник е символ на прекършения живот и прекъснатата работа на 66 жители на с. Житен на възраст от 12 до 72 години, които са част от хилядите добруджанци с неизвестна съдба, отвлечени и незавърнали се от Молдова, оставили осиротяла челяд и недовършена селскостопанска работа.
Средствата могат да бъдат превеждани по следната сметка:
CECBBGSF; BG20 CECB 9790 1098 9210 01, Централна кооперативна банка – клон Добрич.


Top