Община Генерал Тошево
Актуално!
Община Генерал Тошево с нов сайт
Община Генерал Тошево има разработен нов сайт, който може...
Генерал Тошево отново с дарение за кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ-Добрич“
Около половин тон пластмасови капачки и пластмасови бутилки, събирани...
Община Генерал Тошево с нов сайт
Стартира новият сайт на Община Генерал Тошево. Той ще...
Пленер по живопис „Бялата лястовица“ се провежда за трета поредна година в село Красен
Между 21 и 27 юни в село Красен се...
Митрополит Йоан освети втори параклис в община Генерал Тошево
В събота, 20 юни, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан...
Продължава предоставянето на услуги по проект „Заедно можем да продължим”
Въпреки обявената извънредна епидемична обстановка в страната, свързана с...
Предстоящо събитие
Утре, 20 юни, ще се  освети новият параклис, носещ...
Лица в трудоспособна възраст се обучават за озеленители и строители
Във връзка със  сключен  Административен договор за предоставяне на...
Предстои преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година
На 16 юни в Община Генерал Тошево се проведе...
Пленер по живопис
gerb01 copy

 

 

Гербът на Община Генерал Тошево изразява неговата идентичност и връзката на традиции, минало и настояще. В него са стилизирани характерните особености на общината: житни класове – израз на плодородието на добруджанския край; Йовковата бяла лястовица – символ на надеждата в бъдещето.
Печатът на Община Генерал Тошево е с кръгла форма. В централната му част е изобразен гербът на общината.

Химнът звучи в случаи на национални и официални празници, за празника на града, при вдигане знамето на Общината, при посрещане на гости от висок ранг, при връчване на награди в тържествена обстановка и при честване на събития с важна роля за Община Генерал Тошево.

ХИМН НА ГРАД ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

Роден край, ти, земя ненагледна,
първо в тебе пристъпва България
с гласовете на битки победни,
на певци и на морни жътвари.

Припев:

Роден град… На дланта си корава
Добруджанската шир те въздига
с генералския подвиг и слава
на кръвта ни във вечната книга.

Припев:

Роден дом, мое мило огнище
със цъфтящи бразди и предели…/ с бели птици и сини предели /
Сред простора – за слънце отприщен –
тръгват нашите пътища бели.

Припев : Добруджанци, потомци честити
на чутовен и древен народ,
да изправим чела до звездите
и да слеем мечти и живот.

Драгни Драгнев
Роден 05. 01. 1939 г. в с. Пчеларово,общ. Генерал Тошево, обл. Добрич

flagg

 

 

Знамето на Община Генерал Тошево е символ с първостепенно значение и израз на самоуправление. Включва цветовете червен, жълт и зелен, които са във вертикална композиция. В средата е гербът на Общината.

ogurlicagt

 

 

Кметската огърлица е символ на местната власт, на отговорност и приемственост.

keygt

 

 

Ключът на града представлява бронзова отливка с надпис “Генерал Тошево” в долната й част. В златното сечение на ключа е поставен гербът на Общината, а ръкохватката е украсена с житни класове и слънчогледи.

gost

 

 

Отличителен знак “Почетен гражданин на Община Генерал Тошево” – правоъгълен плакет, в центъра на който е разположен гербът на Общината, под него е надписът “Почетен гражданин”.

  • Огърлие “За изключителни заслуги” – представлява златна лента, на която е окачен диск, в центъра на който е гербът на Общината.
  • Отличителният знак “Почетен гост на гр. Генерал Тошево” представлява правоъгълен плакет, в центъра на който е разположен гербът на Общината. Присъжда се на гости, посетили града по повод празника на Генерал Тошево, или други значими поводи и събития.
  • Наградата “Почетен знак с лика на патрона на града Стефан Тошев” е правоъгълен плакет. Присъжда се за заслуги в областта на отбраната, националната сигурност, обществения ред, строителство, спорт, здравеопазване, юбилеи и конкурси.
  • Наградата “Почетен знак с лика на писателя Йордан Йовков” се присъжда за заслуги в областта на просветата, науката, културата, на празници, юбилеи и конкурси.
  • Плакет с герба на Община Генерал Тошево се връчва на лица, колективи, организации и фирми по повод на срещи, гостувания, чествания и юбилеи.
  • Наградата “Купа за спортни заслуги” е с височина 33 см. Тя е преходна. Остава за първенеца след спечелването на три поредни първенства.

Откога датира отбелязването на деня на Генерал Тошево?

Съборът на Генерал Тошево датира от 1925 г., когато румънските власти обявяват тогавашното село Касъм за център на околия “Свети Димитър”. И тогава християнската църква е носела името на светеца, чийто празник е на 8 ноември – Димитровден. Съборът продължава да се празнува на 8 ноември до 1970 г. От 1971 до 1980 г. съборът е на 22 април – рожденият ден на В. И. Ленин. Това име носи и създаденият на 28.06.1970 г. АПК. В интерес на истината през тези години градът имаше два събора – по ново на 22 април и по традиция на Димитровден.
От 1980 до 1989 г. съборът се празнуваше на 7 ноември – Денят на Великата октомврийска социалистическа революция. Повечето хора обаче казваха, че сборът е на Димитровден. Демократичните промени в България след 10.11.1989 г. отново върнаха празнуването на сбора на 8 ноември. В първите години на демокрацията мнозина искаха празникът да се отмени, но постепенно се наложи мнението, че градът трябва да има свой празник.
Какви са били инициативите, организирани в миналото?
Според Вакарелски (Етнография), това са били борбите. В тях младежите са намирали възможност да премерят силите си. За състезанията момчетата са се подготвяли още от малки, поощрявани от бащите си. Този спорт е доставял високо самочувствие дори на победените. Много интересни са били и конните състезания – надпрепусквания и надбягвания. Те се провеждат и сега, но в значително по-малък мащаб. В миналото състезанията са ставали с неоседлани коне и без юзда. Победителите се награждавали с платно и кърпи. По-възрастното население помни и провеждането на мотокросове. Полигонът се намираше в района, където сега е дворът на фирма “Евро Холц”. В различни години имаше и състезания по мотобол на стадиона. Скоковете с парашут също събираха стотици зрители. В тях участваха състезатели от Аероклуб – Добрич. Бурно се аплодираха скоковете на учителката от Генерал Тошево Нана Йошева, която участваше и в мотосъстезанията.
Всяка година сборовете бяха предхождани от кулинарни и сладкарски изложби-базари, разпродажби на битови стоки, Седмица на книгите и филмите, киноложки изложби, училищни, библиотечни, спортни мероприятия и др. Разбира се, на Димитровден винаги се отслужваха църковни служби, посветени на храмовия патрон Св. Димитър.


Георги Иванов Парцалев

Актъор от Държавен сатиричен театър – град София. Удостоен със званието „Почетен гражданин” на град Генерал Тошево на 29.03.1984 година.
Дългогодишен приятел на сатиричния колектив на НЧ „Светлина – 1941”. Допринесъл за развитието на сатиричната самодейност в град Генерал Тошево.

 

Алберт Соломон Анжел

Режисъор в Националната телевизия – град София. Удостоен със званието „Почетен гражданин” на град Генерал Тошево на 25. 03. 1986 година.
От 1964 година работи със сатиричен колектив към НЧ „Светлина – 1941”. Допринесъл за развитието на сатиричната и театралната самодейности в град Генерал Тошево.

 

Бончо Любомиров Генчев

Футболист. Роден на 7.07.1964 година в град Генерал Тошево. Удостоен със званието „Почетен гражданин” на град Генерал Тошево на 20.09.1994 година с решение № 6-19 на Общинския съвет.

Допринесъл за завоюването на 4-то място на световното първенство по футбол в САЩ през 1994 като участник в националния отбор на Република България.

 

Пламен Димитров Паскалев

Роден на 23.07.1975 година в град Генерал Тошево. Удостоен със званието „Почетен гражданин” на град Генерал Тошево на 5. 09. 1996 година с решение № 9-2 на Общинския съвет.
Завоювал 4 място на Олимпиадата в Атланта през 1996 година по борба в категория до 75 кг.

 

Иван Атанасов Димитров

Поет. Роден на 28.05.1947 година в с. Градини, община Генерал Тошево. Удостоен със званието „Почетен гражданин” на град Генерал Тошево на 30.01.2000 г. с решение № 2 – 1 на Общински съвет.
Автор на стихосбирките: „Колекция от криле”, „Път през огледалото”, „Душата ми върви”, „Между два свята”, ‘Осквернена любов”, „Данък за надежда”, „Гълъбова песен” и други.

 

Старши лейтенант инж. Йордан Тенчев Тенчев

Летец-пилот. Роден на 11.01.1960 год в Монтана. Удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин” на град Генерал Тошево на 08.11.2000 год. с решение № 9-1 на Общински съвет.
На 27.08.1986 година при изпълнение на бойна задача геройски загива, спасявайки живота на десетки жители на града.

 

Капитан инж. Венко Ангелов Савов

Летец-пилот. Роден на 06.08.1952 година в град Горна Оряховица. Удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин” на град Генерал Тошево на 08.11. 2000 година с решение № 9 – 1 на Общински съвет.
На 27.08.1986 год. при изпълнение на бойна задача геройски загива, спасявайки живота на десетки жители на града.

 

Пламен Иванов Манушев

Контраадмирал на Военно-морските сили по операциите. Роден на 16.041954 г. в град Генерал Тошево. Удостоен със званието „Почетен гражданин” на град Генерал Тошево на 28.04. 2006 година с решение № 4 – 1 на Общински съвет.
Удостоен за особени заслуги от обществна значимост към Република България. Награждаван с юбилейни медали, медал за прослужени години, медал за „Отличие на БНА”, награден със знак „За вярна служба под знамената” II степен и I степен.

 

Доротея Тончева Тончева

Актриса. Родена на 15.08.1946 година в град Силистра. Удостоена със званието „Почетен гражданин” на град Генерал Тошево на 19.06.2007 година с Решение №4-3 на Общинския съвет.
Удостоена за особени заслуги в областта на културата. Отличителният знак се съпровожда със значка с герба на града, грамота и удостоверение № 9.

 

Стефан Иванов Мавродиев

Актьор. Роден на 29.12.1943 година в град Варна. Удостоен със званието „Почетен гражданин” на град Генерал Тошево на 19.06.2007 година с Решение №4-3 на Общински съвет.
Удостоен за особени заслуги в областта на културата. Отличителният знак се съпровожда със значка с герба на града, грамота и удостоверение № 10.

 

Борис Атанасов Бръмчийски

Роден на 9.02.1939 година в село Горно Оряхово, община Плевен. Удостоен със званието „Почетен гражданин” на град Генерал Тошево на 9.02.2009 с Решение № 2-1 на Общинския съвет.
Удостоен за особени заслуги в областта на културата. Отличителният знак се съпровожда със значка с герба на града, грамота и удостоверение № 11.

 


Top