Община Генерал Тошево

26 юни ’15

120 години история – НЧ “Отец Паисий” село Спасово

120 години история – НЧ “Отец Паисий” село Спасово

120 години история – НЧ “Отец Паисий” село Спасово

Днес в село Спасово тържествено беше отбелязана 120-та годишнина от създаването на НЧ “Отец Паисий”. Празникът беше уважен от заместник-кмета на Община Генерал Тошево Георги Георгиев, секретаря на общината Вяра Дянкова, Маргарита Великова – началник Отдел “Култура, вероизповедание и МС”, както и финансистът Валентин Димитров. На събитието бяха поканени и много дарители, спомоществуватели, културни дейци и гости.

Мащабното събитие събра десетки жители на село Спасово, които си спом ниха за ролята на НЧ “Отец Паисий” като важна духовно-културна и просветна институция в техния живот. Ръководството на читалището зарадва своите гости с двучасова празнична програма, в която участие взеха децата от ЦДГ – с. Спасово, учениците от ОУ “Йордан Йовков” – с. Спасово, групата за стари градски и шлагерни песни към читалището, Драматичен театър “Йордан Йовков” – гр. Добрич и Клуб на пенсионера “Лазар Спасов”.Picture 278

 НЧ “Отец Паисий” е основано през далечната 1895 година от будни селяни от село Спасово. Първоначално читалището се казва “Лъча”, а в първото ръководство са включени Стоян Спиров, Иван Зурнаджиев, Петър Димчев, Янаки Акбобов и Ангел Делиспасов. Интересен факт е този, че през първите години, читалището развива своята дейност в селската кръчма. Още от самото начало читалище “Лъча” започва активна дейност. Една от проявите му е създаването на театрална трупа, а първата пиеса, представена на сцена в село Спасово е “Руска” от Иван Вазов. До 1900 година всички пиеси се играят в малката църква-параклис.

След основаването си през 1895 година читалището разполага с 20 тома литература, които са укрити от жителите на селото, когато Южна Добруджа е заграбена от буржоазно-чукойска Румъния през 1913 година. Хората прибират книги, вестници и списания по домовете си, за да запазят българската книжнина за по-добри времена и за да не попаднат те в ръцете на румънската полиция и да бъдат изгорени.Picture 257

След освобождението на Южна Добруджа на 22.01.1941 година група ентусиазирани младежи, родолюбци полагат основите на НЧ “Отец Паисий”. Сред тях личат имената на Иван Гамолов, Курти Куртев, Иван Колев, Христо Инджиев, Стелка Спасова и Тодорка Зурнаджиева. По това време библиотеката вече разполага с над 105 тома литература. Днес тя е над 20 000 тома. В периода 1972-75 година, библиотеката участва в прегледа за “Най-добра библиотека” и печели второ място в страната от всички селски читалищни библиотеки.

През 1957 година започва строежът на новия читалищен дом, който е завършен на 21.02.1960 година и който се използва и стопанисва от НЧ “Отец Паисий” вече 55 години.

Още новини