Община Генерал Тошево

29 юни ’21

Читалището в Пастир отбеляза 75 годишния си юбилей

Читалището в Пастир отбеляза 75 годишния си юбилей

Читалището в Пастир отбеляза 75 годишния си юбилей

Народно читалище „Иван Вазов - 1946“ квартал Пастир отбеляза 75 години от създаването си. В празничната програма участие взеха самодейците на читалището, Преслава Галинова, Симона Йорданова, Цветелина Станимирова, Женска фолклорна група „Китка”  и  ВГ „Палитра“ при НЧ „Светлина – 1941“ град Генерал Тошево и Народен оркестър и Танцов състав при ОУ” Климент Охридски” град Добрич.

 

Събитието бе уважено от кметския екип.

 

„За поколения жители на Пастир читалището е и сграда, и символ, място и за срещи и развлечения, но и място да научиш нещо полезно. В притегателен център за хората го превърна всеотдайността и любовта на читалищните работници и на всички самодейци, работили в читалището през тези 75 години.” С тези думи кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров се обърна към жителите на Пастир, изпълнили залата.

 

 

 

Преди 75 години в тогавашното село Чобанкуйсу е учредено читалище на име „Изгрев“. Години по-късно читалището приема името на Иван Вазов. Началото е положено от Георги Стоицов, Никола Николов, Райко Найденов, Иван Хаджиларски, Харалампи Христов и други. За читалище се използвала сграда на живеещите по онова време в Пастир немци. По-късно за читалищна сграда се е ползвала сръбската църква. През 1960 година започва строежа на културната институция, с участието на всички жители на тогавашното село и с помощта на ТКЗС. Сградата започва да функционира през 1962 година.

Още новини