Община Генерал Тошево

21 май ’13

Девойките ни по тенис на маса завоюваха 4-то място на републикански ученически игри

Девойките ни по тенис на маса завоюваха 4-то място на републикански ученически игри

Девойките ни по тенис на маса завоюваха 4-то място на републикански ученически игри

Както всяка година, така и тази Община Генерал Тошево ще отбележи Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Началото на празничния 24 май по традиция ще започне с шествие на ученици, деца от детските градини и представители на културните институции в града. След това, под звуците на Химна на Република България ще бъдат поставени знамената пред монумента „Бялата лястовица”. Всички възпитаници, учители, културни дейци и гости ще бъдат поздравени от общинското ръководство, след което ще последва награждаване на изявени наши съграждани в образователната и културна сфери. Ще бъдат връчени почетни знаци, грамоти и книги. Тържеството ще завърши с музикална програма, включваща изпълнения на деца от школата по изкуствата на НЧ „Светлина – 1941” Генерал Тошево.

В съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на Възраждането на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденските източници първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски. Денят на честването на двамата братя става най-яркия израз на националната идентичност, на българското преклонение пред образованието, науката и културата.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на дата 11 май. За официален празник на  Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Още новини