Община Генерал Тошево

11 май ’17

Едно от най-старите читалища в областта отбеляза своя празник

Едно от най-старите читалища в областта отбеляза своя празник

Едно от най-старите читалища в областта отбеляза своя празник

В своя героичен летопис нашият народ е отредил достойно място на едно самобитно непреходно и по своему велико дело-създаването на народните читалища. Те са свързани с културното и просветно развитие на всички български поколения от средата на XIX век на сам. 120 години НЧ „Св. св. Кирил и Методий-1897“ е място, където хората от село Пчеларово се занимават с творчество, и не като задължения, или като призвание, а по влечение, да се сътвори нещо, макар и несъвършено но свое. Читалището е традиция, защото в душите на пчеларовци е запалено огънчето, което никога не гасне. Така както житния клас ни дава зърната си, но част от тях се връщат отново в земята, за да покълнат нови и нови класове, тъй и народното творчество ни връща към себе си за да се раждат нови кълнове и тъй родитбата на необятната нива да не секва.

юбилей пчеларово 010

Празникът на вековното културно средище започна с ретроспекция на най-важните моменти от духовния живот на селото, чиято основна заслуга е именно на читалището. В нея читалищният секретар детайлно и с помощта на мултимедийна презентация представи всички значими участия, срещи и инициативи на читалищните деятели и колективи, оставили трайна следа у поколения пчеларовци.

юбилей пчеларово 019

Проявата бе уважена от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, зам.кмета на Общината Георги Георгиев и Началник отдел „Култура, вероизповедания и международно сътрудничество” Маргарита Великова. В своето приветствие на празнуващите читалищни дейци кметът на Общината посочи, че читалището в с. Пчеларово има честта да е сред пионерите в този край, което се заема с апостолската мисия – да просвещава, да учи, да подтиква към творчество, да поддържа жив духа на местните жители и националното им самосъзнание.

юбилей пчеларово 044

Музикалната програма на тържеството включваше изпълнения на талантливите деца от селото, на самодейните състави към читалището НЧ „Св.св. Кирил и Методий – 1897” и НЧ „Васил Левски – 2007” , с. Сноп, както и естрадни изпълнения на дуета Красимир Колев и Виолета Димитрова.

юбилей пчеларово 015

Още новини