Община Генерал Тошево

19 февруари ’20

Генерал Тошево почете паметта на Апостола на свободата

Генерал Тошево почете паметта на Апостола на свободата

Генерал Тошево почете паметта на Апостола на свободата

С поклонение пред паметника на Васил Левски в Централния градски парк на Генерал Тошево беше отбелязана годишнината от гибелта на Апостола на свободата

DSC_0003

Днес, 19 февруари, точно по обяд кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров, служители от общинска администрация, представители на политически партии и движения, културни и образователни институции и много признателни граждани и ученици положиха венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски в градския парк. Всички присъстващи сведоха глава в знак на признателност и с минута мълчание отдадоха почит на Апостола.

DSC_0005

Левски е най-ярката фигура, оставила светла диря в народната памет.

„Ако спечеля – печеля за цял народ, ако загубя – губя само мене си“. Така пише Васил Левски - идеологът и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация /ВРО/ и Българския революционен централен комитет /БРЦК/ в едно свое писмо до Панайот Хитов през април 1868 година.

И той печели за цял народ, защото създадената от него революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 година.

И той губи себе си - преди 147 години Апостолът увисва на бесилото, издигнато в покрайнините на София, след като на 26 декември 1872 година е бил предаден и заловен от турската полиция до Къкринското ханче.

Заради пламенното си посвещение на народното дело и нравствената си чистота, днес Васил Левски се е превърнал в икона за поколения българи и в неоспорим национален герой.

DSC_0002

Още новини