Община Генерал Тошево

09 декември ’15

И тошевци дариха кръв

И тошевци дариха кръв

И тошевци дариха кръв

Кръводарителска акция се проведе днес, 9 декември, в Медицински център I – Генерал Тошево. Благородното начинание, което премина под мотото „Един живот е в опасност! Дайте шанс – дарете кръв!”, събра 13 кръводарители от града и селата. Повечето от тях бяха редовни дарители и  изразиха задоволство, че акцията се провежда за втори път в рамките на една година.

„Когато кръводаряването се превърне в начин на живот, няма нищо страшно, напротив – радвам се, че помагам на някой в нужда…” , посочи кметът на с. Изворово Диян Господинов, който също е дългогодишен дарител.

За проявената солидарност, участниците в акцията получиха пакети с хранителни продукти и полагащите им се по Кодекса на труда почивни дни.

DSC_0049

Денят за кръводаряване се организира съвместно от Районен център по трансфузионна хематология Варна и Медицински център I Генерал Тошево. Целта му е в навечерието на Коледните празници гражданите от региона да обърнат внимание на хората в нужда и включвайки се в каузата чрез кръводаряване да засвидетелстват солидарност и дадат пример на младите.

DSC_0046

Важно е да знаем още, че:

• Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ти клетки и увеличава защитните сили на твоя организъм.

• Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.

• Количествено кръвта ти ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици.

• Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти.

• След кръводаряване получаваш бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, а при изрично изразено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група с помощта на цифров код.

Още новини