Община Генерал Тошево

29 август ’16

Магията на фолклорния фестивал “Богородица” съживи българския дух

Магията на фолклорния фестивал “Богородица” съживи българския дух

Магията на фолклорния фестивал “Богородица” съживи българския дух

Голям зрителски интерес и хубаво време съпроводиха осемнадесетото издание на Добруджански фолклорен събор “Богородица”. Най-голямото културно събитие в календара на Община Генерал Тошево се проведе по утвърдена вече традиция в лятното кино на градския парк през последните два почивни дни на месец август. Форумът, който е записан и в Националния културен календар, събра повече от 60 състава за изворен фолклор и индивидуални изпълнители от Североизточна България. Специални гости на събитието пък бяха формациите от село Албота (район Тараклия – Молдова) и село Виноградное (Болградски район – Украйна). Присъствието на фолклорните ансамбли от Украйна и Молдова, които се изявиха във втория ден от събора го превърна в едно незабравимо преживяване за всички гости и участници.

Picture 075 [1]

Дълго чаканият културен форум беше официално открит в съботния ден от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров в присъствието на председателя на Общински съвет Стилиян Стоянов, зам.-кмета Георги Георгиев, председателя на Съюза на Народните читалища Николай Дойнов и Галя Асенова – водеща на предаването “От българско, по-българско” на телевизия СКАТ.

Picture 073

Веднага след откриването, първи на сцената се появи съставът НЧ “Асен Златаров – 1940” – село Стефан Караджа, който даде тон за начало на прекрасния фолклорен празник. Последваха няколко изпълнения на различни формации от читалищата в селата Ситово, Садово и Орешак, преди появата на първите изпълнители от нашата община. Това бяха дейците от Клуб на пенсионера “Лазар Спасов” – село Спасово. До края на първия ден от събора, на сцената в лятното кино се изявиха състави от общините Аксаково, Шабла, Провадия, Крушари, Н. Козлево, Силистра и други.

Picture 130

В неделния ден от фестивала освен родните формации, на сцената излязоха и съставите от село Албота – Молдова и село Виноградное – Украйна. Изпълненията на двете групи от чужбина определено бяха кулминацията на събора.

Първи на сцената се появиха децата от Молдова, които представиха програма от близо половин час, включваща разнообразни народни танци, предизвикали огромен интерес сред насъбралото се множество. Младежкият танцов ансамбъл “Асорти” от село Албота показа на публиката как се съхранява фолклорното богатство на региона.

Picture 162 [2]

Гостите от Болградския район в Украйна се появиха на сцената веднага след децата от Молдова и буквално просълзиха жителите на града със своите песни. Народният самодеен хор “Буджак” беше подготвил незабравим репертоар от много силни и чувствени български мелодии, които оставиха без дъх публиката в лятното кино.

 

Picture 154

Добруджански фолклорен събор “Богородица” няма конкурсен характер, но въпреки това интересът към него вече толкова години продължава да бъде много голям. Целта на форумът е да се насърчи връзката между поколенията за предаване на ценностите на народното творчество. Да опази, съхрани и популяризира фолклорното богатство на Добруджа. Да създаде мост между поколенията за предаване на духовните ни ценности и не на последно място да стимулира интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество.

Picture 139

Между двата дни от фолклорния събор – в топлата съботна вечер на 27-ми август, българският народен певец Илия Луков изнесе близо двучасов концерт пред жителите и гостите на нашия град. Лятното кино едва побра всички желаещи да се насладят на гласа на изпълнителя, а кулминацията на събитието беше огромното хоро, което кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров поведе с огромно знаме в ръка.

Още новини