Община Генерал Тошево

30 ноември ’16

Малките жители на града бяха запознати с това как да събират разделно отпадъци

Малките жители на града бяха запознати с това как да събират разделно отпадъци

Малките жители на града бяха запознати с това как да събират разделно отпадъци

Инициативата е съвместно между Община Генерал Тошево и ЕКОКОЛЕКТ АД, и цели създаване на навици при подрастващите за разделно събиране и оползотворяване на отпадъците от опаковки

dsc02772

Първо в детска градина „Пролет”, а след това и в средно училище „Никола Й. Вапцаров”, днес бе представена информационната кампания „Да събираме разделно отпадъците, за да спасим природата”.

Под формата на забавна мултимедийна презентация лектор от екокомпанията обясни на малчуганите защо е необходимо да събират разделно различните видове отпадъци. Запознаха се с много интересни факти за природата около нас и това как чрез тяхното действие или бездействие й влияят. За любопитството на малките тошевци към темата засвидетелстваха въпросите, отправени от тях към представителя на фирма EКОКОЛЕКТ.

img_3952

Всички деца, които присъстваха на презентациите, получиха подаръчна торбичка с тениска и пособия за рисуване от рециклирани отпадъчни продукти.

dsc02766

Разделно събиране

1. Жълтият контейнер е предназначен за събиране на чисти опаковки от хартия, пластмаса и метал, в това число:

- Хартиени и картонени опаковки, картон (хартиени чували, в които се съхранява прахова консистенция), кашони от велпапе, опаковъчна хартия (амбалажна хартия) и др. Кашоните и кутиите се разглобяват и сгъват. Отстраняват се всички „чужди” тела като тиксо, стиропор, пластмасови подложки, въжета, жици и дърво.

- Офис хартия, картички, вестници, списания, каталози, книги, тетрадки, рекламни брошури, календари и др. Отстраняват се пружини, спирали и телчета, както и всякакви мостри и други продукти, приложени към списанията.

- Бутилки от минерална вода, безалкохолни напитки, бира и др. Отстраняват се капачките и бутилките се смачкват с цел заемане на по-малко пространство в контейнера.

- Опаковки от козметични продукти.

- Найлон (отстранява се тиксото), полиетиленови торбички, опаковъчно полиетиленово фолио. - - Полиетиленовите торби и опаковъчното фолио се привеждат във възможно най-малък обем.

- Пластмасови туби, съдържали водоразтворими материали.

- Алуминиеви кенове от напитки, консервени кутии, алуминиево фолио.

2. Зеленият контейнер е предназначен за събиране на чисти опаковки от стъкло, в това число:

- Стъклени бутилки, буркани.

- Прозоречно стъкло.

Още новини