Община Генерал Тошево

29 март ’16

Образование, модерни земеделски практики и бизнес си подават ръка в Генерал Тошево

Образование, модерни земеделски практики и бизнес си подават ръка в Генерал Тошево

Образование, модерни земеделски практики и бизнес си подават ръка в Генерал Тошево

В дните от 30 март до 1 април Генерал Тошево ще се превърне в агроцентър на страната. Заслугата за това е на Професионална гимназия по земеделие „Тодор Рачински”, гр. Генерал Тошево, която ще домакинства на Национално състезание „Млад фермер” 2016, Регионален етап за Северна България. Над 25 отбора ще мерят сили в три селскостопански дисциплини – „Растениевъдство”, „Животновъдство” и „Механизация на селското стопанство”. Програмата на тридневното състезание в Генерал Тошево предвижда следното:

Първи ден – Регистрация на участниците. Откриване на Национално състезание „Млад фермер” и провеждане на техническа конференция, на която ще бъдат разяснени правилата за участие и изтеглен жребият на отборите, които ще се състезават помежду си. В следобедните часове отборите ще се придвижат до кравефермата край с. Красен и овощната градина в с. Преселенци, където ще се проведат първите два етапа от надпреварата. Вторият ден е изцяло посветен на представяне на ученическите знания в трите дисциплини, като акцентът е поставен върху – „Механизация на селското стопанство”. Той ще се проведе в полигона на Професионална гимназия по земеделие „Тодор Рачински”. За вечерта е предвидена заключителна конференция и награждаване на най-добрите състезатели. Състезанието ще бъде официално закрито на третия ден, 1 април.

Регламентът на Национално състезание „Млад фермер” включва три етапа, по време на които учениците демонстрират придобити практически знания и компетенции по растениевъдство, животновъдство, земеделска техника и практическото им прилагане в областта на фермерството. Всеки отбор на училищата-участници ще бъде представен от 3-ма ученици, които ще се състезават в съответните модули – „Растениевъдство”, „Животновъдство” и „Механизация на селското стопанство”. Състезателните дисциплини са: Разпознаване на семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови Култури; Резитба на нискостъблени лозя; Разпознаване на фуражи; Хигиена на млекодобива, подготовка на вимето за доене и доене; Агрегатиране и подготовка на навесен плуг ПН 4х25 за основна обработка на почвата (оран) на зададена дълбочина; Майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут.

Агросъстезанието се организира от Министерството на образованието и науката в партньорство с Аграрен университет – Пловдив за седма поредна година.

Още новини