Община Генерал Тошево

18 декември ’15

Отбелязваме 156 години от рождението на генерала от пехотата Стефан Тошев

Отбелязваме 156 години от рождението на генерала от пехотата Стефан Тошев

Отбелязваме 156 години от рождението на генерала от пехотата Стефан Тошев

Днес, 18 декември, отбелязваме 156 години от рождението на патрона нашия град – генерала от пехотата Стефан Тошев. По този повод Община Генерал Тошево организира от 12. 00 часа тържествено полагане на венци и цветя пред бюст – паметника му в града.

DSC_0019

Слово за героичното дело и живот на генерал Стефан Тошев и ролята му във войните за национално обединение изнесе заместник – кметът на общината Георги Георгиев. В него той отбеляза, че военният талант на генерал Тошев се изявява най-ярко през Първата световна война и името му, наред с имената на много бележити генерали и воини, с основание ще грее върху административната карта на Добруджа. Това е израз, посочи г-н Георгиев, на нашата синовна признателност и за него ще се говори, докато ни има нас – добруджанци.

DSC_0022

Под звуците на военен марш, последва полагане на венци и цветя от Общинска администрация, местни институции и учреждения, политически организации, признателни граждани.

DSC_0028

Първородният син Стефан на Тошо и Анастасия Тошеви е роден на 18 декември 1859 г. в Стара Загора. След Освобождението Стефан Тошев се записва като юнкер във Военното училище в Пловдив. По-късно става подпоручик и е изпратен да служи в Шестата дружина на милицията в Стара Загора. Скоро след това се прехвърля във войската на Княжество България. Там през 1882 г. е произведен в чин поручик, а три години по-късно в чин капитан, като е назначен за командир на Трети бдински пехотен полк. През есента на 1885 г. капитан Тошев е командир на Трънския отряд. През Балканската война участва в Лозенградската и Чаталджанската операция с дивизията, която командва. За проявените от него качества получава званието генерал-лейтенант и като командващ Пета армия през Междусъюзническата война действа успешно в участъка Султантепе, Егрипаланка и Китка планина. За връх в бойната кариера на ген. Тошев се смята битката за Тутракан, който е превърнат от румънците в здрав бастион „с километрични телени мрежи, с безбройни вълчи ями, засеки и капани“.При подготовката за атаката на тази изключително здрава румънска крепост генерал Тошев влиза в остър конфликт с командващия съюзническите войски на Дунавския фронт и Добруджа германски фелдмаршал Август фон Макензен, който има свой план за атаката на Тутракан. В крайна сметка е приет плана на българския генерал. На 5 и 6 септември 1916 г. след устремната атака на Трета армия под командването на ген. Стефан Тошев, Тутраканската крепост е превзета, а бранещите я 40 000 румънски войници и 450 офицери са пленени. Оттогава  датира възхищението на бъдещия цар Борис към генерал Тошев:

„Безспорно голям военачалник, генерал Тошев притежаваше способността да прецени обстановката, положението наше и на враговете зряло и проникновено. Прозорливост и бърза съобразителност лъха от всички негови разпореждания…“

През 1918 г. му е поверено командването на Четвърта армия, а след края на войната през 1919 г. той преминава в запаса.

Част от ордените и отличията на генерал Стефан Тошев са:

o Орден „За храброст“ III и IV ст.

o Орден „Св. Александър“ I ст. с мечове,

o Орден „Св. Александър“ II ст. без мечове

o Орден „За военна заслуга“ II ст.

o Орден „Стара планина“ I степен с мечове

o посмъртно Медал „За бойни заслуги“ / Турция /

o Златен орден „Лиякат“ / Турция /

o Сребърен орден „Имтияз“ / Турция /

o Сребърен орден „Лиякат“ / Турция /

Още новини