Община Генерал Тошево

05 ноември ’20

Представена беше последната книга на краеведа Илия Кишишев

На 4 ноември в зала „Дора Габе“ на Община Генерал Тошево беше представена книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи – севернодобруджанци” с автор и съставител Илия Кишишев.

Представена беше последната книга на краеведа Илия Кишишев

Представена беше последната книга на краеведа Илия Кишишев

   На 4 ноември в зала „Дора Габе“ на Община Генерал Тошево беше представена книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи – севернодобруджанци” с автор и съставител Илия Кишишев. Организатор на представянето беше библиотеката при НЧ „Светлина-1941“. Изданието излиза в чест на отбелязването на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към България. Книгата беше представена пред гостите от директора на Регионална библиотека „Дора Габе“ – град Добрич, Невяна Христова.

   Сборникът на добруджанския краевед от нашия град съдържа документи, сведения, спомени, записки, включващ нови и по-малко известни събития за историята на преселените българи – севернодобруджанци. Засегнати са теми и процеси, свързани с тяхното минало, заселване, денационализация и асимилация, политиката на румънските власти към българското добруджанско население, културно-просветна и стопанска дейност и др.

   По време на представянето на книгата, гостите на събитието имаха възможност да проследят документален видео разказ, хроника на събитията по присъединяването на Южна Добруджа към пределите на България – уникални кадри от тържествата в град Добрич по посрещането на българската войска на 25 септември 1940 г., настаняването на преселените българи, празнични моменти от чествания на паметните събития.

Още новини