Община Генерал Тошево

14 февруари ’20

Ритуално зарязване на лозите за здраве и берекет навръх Трифон Зарезан

Ритуално зарязване на лозите за здраве и берекет навръх Трифон Зарезан

Ритуално зарязване на лозите за здраве и берекет навръх Трифон Зарезан

С награждаването на най-доброто домашно вино, с ритуалното зарязване на лозята и с много музика и настроение беше отбелязан 14 февруари в град Генерал Тошево. Навръх хубавия български народен празник Трифон Зарезан – Ден на лозаря, НЧ “Светлина – 1941” в града организира тържество на което присъстваха много майстори винари и гости.

viber_изображение_2020-02-14_14-14-24

Иначе веселието през празничния ден започна с музика и хора още от сутринта. За доброто настроение на всички се погрижиха самодейците от НЧ “Иван Вазов” – квартал Пастир. След като майсторите – винари се събраха пред НЧ „Светлина – 1941”, те се отправиха към дома на бай Жельо, където по традиция се състоя ритуалът по зарязването и обявяването на най-добрите вина. В него се включиха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, заместник-кметът Деян Димитров. Както повелява традицията, двамата заедно със стопанина зарязаха плодородните лози пред добруджанката къща и поляха с вино асмата, за да роди и тази година хубаво грозде.

viber_изображение_2020-02-14_14-14-30

Програмата продължи с обявяване на призьорите в конкурса за най-добро домашно вино. Тричленно жури определи най-добрите, като гроздовите елексири бяха разделени на три категория – червено, розе и бяло.

viber_изображение_2020-02-14_14-14-27

За майстор на бялото вина беше избран Стоян Стоянов от град Генерал Тошево. Най-хубавото розе в общината пък се прави от Виталий Молчанов от село Писарово, а най-доброто червено вино е на Андрей Жидов от квартал Пастир.

viber_изображение_2020-02-14_14-14-22

Тържеството завърши с малка почерпка и вити добруджански хора.

Трифон Зарезан (Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон. Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари. Той е сред най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното и зарязване.

   Обредната храна за лозето се приготвя от жените – питка, украсена с фигури от тесто във формата на лозов лист или грозд, варена, пълнена с ориз кокошка, сирене, сланина; туршия, луканка, „бабяк“ (напълнен стомах с месо) и др. Освен това се занася и бъклица с червено вино или ракия, украсена с чимшир, здравец, бръшлян, вързана с червен конец. Косерът с който ще се зарязва, предврително се почиства и се наточва добре. Обичаите повеляват да се омеси хляб – пресен или квасник, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Като се свари кокошката се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето.

Още новини