Община Генерал Тошево

19 юли ’21

Трафопостът в парка се превърна в новото арт пространство на града

Трафопостът в парка се превърна в новото арт пространство на града

Трафопостът в парка се превърна в новото арт пространство на града

И този път Община Генерал Тошево показа, че изкуството е живо благодарение на широко обхватната и идейно заредена културна дейност, която се реализира през последните години.  Седмица, след като се откри изложбата с живописни платна на съвременни български художници, творили в с. Красен, в дните между 16 и 19 юли в Генерал Тошево се проведе първият Пленер на уличното изкуство „Графити“ `21. В рамките на няколко дни четирима майстори на спрея от региона твориха върху трафопоста в градския парк и предизвикаха огромен интерес сред тошевци. По иначе не толкова приветливия траф, казано на жаргон, вече са изрисувани емблематичните за Добруджа слънчогледи, красива нашенка с житни коси, гербът и символът на общината, както и къща с характерната за възрожденска България архитектура.

 

Инициативата за събитието идва от Община Генерал Тошево, като  значима роля за същинската организация на проявата има и нашият съгражданин Мирослав Димитров, чиито графити могат да се видят както в родния му град, така и в Добрич, и в столицата София.

 

Основната идея на пленера е да се подобри градската среда на Генерал Тошево, като се облагородят и социализират някои по-неглижирани нейни части чрез съвременни и нестандартни форми на графичното изкуство, съобразени с околната среда, природните дадености и културните традиции на общината. По този начин могат да се стимулират творческите търсения на младите творци от региона, чрез възможност за активна творческа работа, която да популяризира община Генерал Тошево като място с атрактивна градска среда, богато културно-историческо наследство и възможности за бъдещо развитие.

Още новини