Община Генерал Тошево

26 октомври ’16

В с. Средина се откри кенотаф на войник, загинал във Втората световна война

В с. Средина се откри кенотаф на войник, загинал във Втората световна война

В с. Средина се откри кенотаф на войник, загинал във Втората световна война

В изпълнение на Културния календар на Община Генерал Тошево за 2016 година днес в с. Средина се откри поредният паметник, този път кенотаф, посветен на войните за национално обединение. Мемориалната плоча е на подофицер Димитър Стоянов, дал живота си за България на сръбските бойни полета през Втората световна война.

Паметникът се откри от зам.кметът Георги Георгиев и кметският наместник на с. Средина Живомир Донев. Освещаването се извърши от отец Петър.

%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be-038

Кенотафът е разположен пред сградата на кметското наместничество.

Паметната плоча на подофицер Димитър Стоянов  бе намерена край селото в началото на годината. За да съхрани паметта на войника, Община Генерал Тошево предприе действия по нейното обособяване като паметник и с решение на Общинския съвет от април 2016 година той бе включен в обектите за финансиране.

Кенотаф (на старогръцки: κενοτάφιον, от κενός - празен, и τάφος - гроб) е надгробен паметник без гроб - на място, което не съдържа тленни останки на покойния, своего рода символичен гроб. Изгражда се, когато покойният е загинал в трудно достъпно място (или пропаднал без вест, удавил се и пр.), тялото е загубено или неговото търсене може да доведе до нови жертви и не може да бъде погребано. Използва се също и ако тялото е кремирано, а прахът е развеян. В европейската традиция кенотаф често се нарича паметно съоръжение, разположено не над гроб с останки на покойния, а на мястото на неговата гибел (даже ако гроб съществува).

Още новини