Община Генерал Тошево

26 април ’22

Великденското добруджанско надсвирване впечатли с майсторски аранжименти и импровизации

Детски оркестър „КЛИМЕНТО ФОЛК“

Великденското добруджанско надсвирване впечатли с майсторски аранжименти и импровизации

Стотици почитатели на народната музика изпълниха залата на НЧ „Светлина – 1941“ в град Генерал Тошево, наслаждавайки се на виртуозните изпълнения на музикантите-участници в тазгодишното издание на Великденското добруджанско надсвирване. Музикалният форум се завърна на сцена след двегодишно отсъствие заради всички наложени ковид-мерки и ограничения. Сега обаче, за 27 път надсвирването събра на една сцена 6 оркестъра, които се раздадоха за въодушевената публика. 

 

Събитието без аналог в страната беше открито от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. В своето приветствие пред пълната зала той призова да отворим душите и сърцата си за хубавото и българското, защото този празник на добруджанския фолклор е своеобразен символ на българщината и ни помага да помним нашите корени.

 

Първи на сцената излязоха музикантите от орк. „Лира“ (Добрич), след което последователно се изявиха орк. „Лозница“, орк. Извор“ (Добрич), орк. „Клименто фолк“ (Добрич), орк. „Еделвайс“ (Силистра) и музикантите от орк. Плетеница (Варна). 

 

В рамките на повече от три часа всички те направиха „разходка“ из фолклорната карта на България и впечатлиха публиката с майсторски аранжименти и  импровизации, за което заслужено получиха бурни аплодисменти.

 

Великденското добруджанско надсвирване е част от културния календар на нашата Община и има за цел да популяризира народната музика и някогашната традиция на надсвирване на оркестри в празничните дни.

 

През годините специални гости на Надсвирването са били кавалджията Теодосий Спасов, Мария Стоянова /гайдарката/, Иво Папазов – Ибряма, виртуозът на акордеона – Петър Ралчев, народните певици Галина Дурмушлийска, Калинка Вълчева, Добра Савова, Георги Германов и други.

 

 

Още новини