Община Генерал Тошево

09 май ’17

За четвърти път “Гергьовска люлка” в село Изворово

За четвърти път “Гергьовска люлка” в село Изворово

За четвърти път “Гергьовска люлка” в село Изворово

И през тази година навръх 6-ти май – Гергьовден в село Изворово се проведе Традиционен фолклорен събор „Гергьовска люлка”. Четвъртото издание на музикалната проява беше открито с тържествен водосвет, а приветствие към празнуващите жители на село Изворово и всички техни гости отправи кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров.

люлка 007

Фолклорният събор „Гергьовска люлка” събра на сцената повече от 20 самодейни колективи и индивидуални изпълнители към народни читалища, организации и творчески клубове, като участие взеха и гости от съседна Румъния. Всички групи и индивидуални изпълнители получиха статуетки и грамоти за своето участие в пролетния празник.

люлка 013

На специално място близо до сцената имаше и Гергьовска люлка, на която малки и големи можеха да се полюлеят за здраве.

люлка 010

Според обичая на Гергьовската люлка моми и ергени се люлеят за здраве, а приятелите им ги удрят леко по гърба с върбови клонки и ги питат кое момче/ момиче си харесват. Момите берат билки и ги слагат да пренощуват в двора в паница, а на сутринта се мият с водата, част от билките слагат в пояса си. Някои опасват с тях тополи, за да са стройни и високи като тях, и косата да им е дълга като тополата.

Фестивалът е част от Културния календар на Община Генерал Тошево и има за цел да популяризира и съхрани традициите, обредността, обичаите и песните в добруджанския бит чрез приемственост между поколенията.

Още новини