Община Генерал Тошево

03 март ’24

146 години свободна България

146 години свободна България

146 години свободна България

Днес, навръх 3-ти март, с поклонение пред два от паметниците в центъра на град Генерал Тошево – на Император Александър Втори и на Генерал Стефан Тошев, беше отбелязана 146-годишнината от Освобождението на България.

На събитието присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, председателят на Общински съвет д-р Яна Бонева, представители на политически партии, много граждани, общественици и ученици. Всички те положиха венци и цветя, засвидетелствайки своята безкрайна признателност и уважение към делото на героите, загубили своите животи в името на свободата на родината.   

В своето слово към присъстващите, кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров заяви, че в този ден всички българи съвсем неусетно се пренасят мислено на връх Шипка през далечната вече 1877 г., когато са отеквали гърмежите на оръдия и се е ляла геройска кръв. „Сега ние отбелязваме деня в българската история, увековечил безсмъртните пориви за свобода и достойнство. Изпитваме тъга, но и безкрайна почит към националните ни герои – смелите хайдути и славните революционери, както и хилядите руски, финландски, полски и румънски войници , начертали пътя ни до свободата“, заяви Валентин Димитров.

Веднага след поклонението пред двата паметника в града, градоначалникът посети Казашкото гробче в село Пчеларово и паметната плоча на Петър Габе в село Дъбовик, където също бяха поставени венци и цветя.

На 3-ти март – Националния празник на България, Генерал Тошево традиционно се включва в отбелязването на възкресението на българската държава, която близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода. На 3-ти март всички ние празнуваме най-големия национален празник в съвременната ни история. 3-ти март е сакрална дата, защото тя носи в себе си основното нещо, което е правило народа ни велик и което може да го направи такъв отново – чувството за съпричастност, чувството за принадлежност, чувството за обединение.

 

 

Още новини