Община Генерал Тошево

19 декември ’19

160 години от рождението на ген. Стефан Тошев

160 години от рождението на ген. Стефан Тошев

160 години от рождението на ген. Стефан Тошев

На 18-ти декември жителите на Генерал Тошево отбелязаха 160 години от рождението на генерала от пехотата Стефан Тошев, патрон на града. Във връзка с този повод Община Генерал Тошево организира тържествено полагане на венци и цветя пред бюст-паметника му в града.

5

Кратко слово за героичното дело и живот на генерал Стефан Тошев и ролята му във войните за национално обединение изнесе кметът Валентин Димитров. В думите си, посветени на живота и делото на знаменития пълководец, заместник-кметът отбеляза, че най-ярко военният талант на генерал Тошев се проявява в Първата световна война. Затова името му наред с имената на много бележити генерали и воини с основание грее върху административната карта на Добруджа, като израз на синовна почит и признателност.

DSC_0011 [2]

Генерал Стефан Тошев е роден на 18 декември 1859 г. в Стара Загора. През 1885 г. става командир на Трънския отряд. През Балканската война участва в Лозенградската и Чаталджанската операция с дивизията, която командва. За връх в бойната кариера на ген. Тошев се смята битката за Тутракан, който е превърнат от румънците в здрав бастион „с километрични телени мрежи, с безбройни вълчи ями, засеки и капани“. Благодарение на генерал Стефан Тошев Тутраканската крепост е превзета, а бранещите я 40 000 румънски войници и 450 офицери са пленени.

 

Още новини