Община Генерал Тошево

23 декември ’22

Коледарски благослов за здраве и берекет

Коледарски благослов за здраве и берекет

Коледарски благослов за здраве и берекет

„Ой ви, момци коледарци

Къде така станувахме , къде пътя пътувахме

Снежни друми претъпкахме, дрян криваци поломихме

Та се спряхме пред равни двори, пред чемшир порти

На този наш стопанин – домакин….

 

С песни и наричания на млади момци коледари се огласи площад „Бялата лястовица“ в град Генерал днес. Традиционният Коледарски благослов, организиран на Община Генерал Тошево, отново зарадва жителите и гостите на града в навечерието на Святата нощ на Рождество Христово. Пременени в народни носии, с тежки добруджански аби и автентични геги, 8 коледарски групи от града и селата представиха в слънчевия декемврийски ден характерните за Бъдни вечер песни за стопанина, за най-личната невеста в селото и буйния момък. Нарекоха за здраве и берекет тежката погача и благословиха щедростта на домакина, който ги с „Дар дарува”, както се казва народния фолклор по тези ширини.

 

Вярванията се, че къща, в която е тропнала коледарска гега и е излята коледарска благословия, ще се радва на късмет през цялата година. С коледарите в домовете на хората влизат плодородието и благосъстоянието, така че коледарският благослов е обредният дар за всички жители и гости на град Генерал Тошево, от който зависи благополучието на всеки.

 

В ролята на домакин беше кметът на общината Валентин Димитров. Организаторите на събитието дариха всяка една коледарска дружина с добруджански кравай с пожелание да продължават да пазят живи изконните български традиции.

 

 

 

Още новини