Община Генерал Тошево

08 юли ’23

Красивите картини от пленера по живопис „Бялата лястовица“ вече са наредени в изложба

Красивите картини от пленера по живопис „Бялата лястовица“ вече са наредени в изложба

Красивите картини от пленера по живопис „Бялата лястовица“ вече са наредени в изложба

   На 7 юли в една от залите на НЧ „Светлина – 1941“, град Генерал Тошево, официално беше открита експозицията от картини, нарисувани от съвременни български художници по време на шестото издание на пленера по живопис „Бялата лястовица“. В продължение на седмица източникът на енергия, вдъхновение и творчески заряд беше красивата ни природа и селски бит в село Красен и неговите околности.

   По време на откриването на изложбата художниците бяха наградени и поздравени от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров.

   

    Творбите на талантливите художници Станимир Видев от Пловдив, Милена Казакова от Бургас, Божидар Тонев и Христо Константинов от Добрич, Милчо Талев от Поморие, Валентин Узунов от Ловеч, Христо Христов от Варна, Владимир Пенев от София представляват чудни платна, върху които всеки един от авторите е интерпретирал своята чувствителност, пластически възглед и творческа нагласа.

   Цялата седмица художниците твориха на открито сред природата, като по този начин те рисуваха от натура и използваха силата на естествената дневна светлина.

   Авторите на платната споделиха, че природната сила и митологична история, с които е заредено село Красен, са дали отправните посоки, по които всеки е изградил своите творби. Друга линия, която е водила авторите в техните художествени търсения, е разглеждането на връзката с природното като повод за използване на нови изразни средства, на език, различен от обичайните представи за живописване. Това е и един вид стимул да се подходи към живописта с алтернативни, природни материали, да се експериментира и да се намират нестандартни решения. 

Още новини