Община Генерал Тошево

27 август ’20

Почетени бяха летците, спасили стотици жители на Генерал Тошево

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров и двамата му заместници – Деян Димитров и Румен Мунтянов, служители на Общинска администрация, граждани и деца от ЛА „Патиланци“ се поклониха пред героизма на двамата летци пред паметника „Крилото“ в края на Генерал Тошево.

Момент от поклонението пред паметника „Крилото“

Почетени бяха летците, спасили стотици жители на Генерал Тошево

   По традиция и през тази година точно на 27 август град Генерал Тошево почете паметта на кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев, които преди 34 години извършиха подвиг, който и до днес продължава да вдъхновява.

   Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров и двамата му заместници – Деян Димитров и Румен Мунтянов, служители на Общинска администрация, граждани и деца от ЛА „Патиланци“ се поклониха пред героизма на двамата летци пред паметника „Крилото“ в края на Генерал Тошево. По време на събитието кметът на общината разказа за драматичната ситуация в небето, която все още често изниква в паметта на много наши съграждани, определяйки я като върховна саможертва от страна на двамата асове. 

   На 27 август преди 34 години военните летци се разбиват със самолет МИГ-21У, като вместо да катапултират, извеждат авариралата машина извън пределите на града и загиват, за да спасят от сигурна гибел стотици мирни граждани в индустриалната зона на Генерал Тошево. Един спомен за  миг на геройство, миг на храброст, миг, който показва колко голяма може да бъде силата на човешкия дух.

   В близост до лобното им място, през 1996 година, по инициатива на общината и със съдействието на поделение 28770 в Балчик, беше открит паметник на двамата герои. Всяка година пред него се полагат венци и цветя. Двамата летци са удостоени посмъртно със званието “Почетен гражданин” през 2000 г., техните имена носят и две улици в града.

 

Още новини