Община Генерал Тошево

12 април ’24

В Историческия музей беше обособен специален кът, разказващ за гостуването на Христо Стоичков в града

В Историческия музей беше обособен специален кът, разказващ за гостуването на Христо Стоичков в града

В Историческия музей беше обособен специален кът, разказващ за гостуването на Христо Стоичков в града

   Преди ден в Историческия музей, беше обособен тематичен кът, който разказва за гостуването на голямата българска футболна легенда Христо Стоичков в града ни през лятото на 2023 година. Той е съставен от две високи стъклени витрини, в които са поставени няколко ценни експонати, множество снимки, както и книгата „Христо Стоичков. Историята“, чието представяне стана повод за визитата на най-добрият български футболист в Генерал Тошево.

   В стъклените витрини място намират още умалено копие на Златната топка, което Камата получава през 1994 година като награда на френското издание France Football, за най-добър футболист в света през годината, бронзова отливка от левия крак на футболиста, която беше направена в сградата на Община Генерал Тошево и фланелка на ФК „Спортист 2011“ с номер 8 и името на Христо Стоичков на гърба ѝ, подписана от него.

 

   Гостуването на най-добрият български футболист за всички време в нашия град определено беше събитието на отминалата 2023 година. Тогава, на площад „Бялата лястовица“ се струпаха над 5000 души от цяла Североизточна България и бяха готови да изчакат повече от пет часа, за да получат автограф от Христо Стоичков или просто за да се снимат с него. Преди това легендата отдели специално внимание на всички деца от детско-юношеската школа на местния футболен клуб „Спортист 2011“, подари им разписана лично от него книга – своята автобиография, снима се за спомен с всички и дори успя да поиграе заедно с децата и да изпълни няколко безупречни дузпи. 

   Тематичният кът за гостуването н Христо Стоичков намери своето място в музея до друг такъв подобен – този с купи, медали, плакети и други престижни отличия, които са спечелени от спортните клубове на територията на нашата община през годините.

Още новини