Община Генерал Тошево

19 ноември ’23

XII Детски фестивал на танца „Бялата лястовица“

XII Детски фестивал на танца „Бялата лястовица“

XII Детски фестивал на танца „Бялата лястовица“

Вчера, 18 ноември, в залата на НЧ „Светлина – 1941“, град Генерал Тошево, се проведе дванадесетото издание на Детски фестивал на танца „Бялата лястовица“. В танцувалния форум се включиха общо 11 формации от цялата Североизточна България, а на сцената се изявиха близо 250 деца от 35 групи, дуа и сола.

 

Участниците бяха разделени по възрастови групи и имаха възможността да демонстрират своя талант в танцовото изкуство в няколко различни категории – фолклорни танци, танцово шоу, модерен танц, характерни танци, съвременни и хип-хоп танци и мажоретни танци.    

 

Ежегодният фестивал отдавна се е утвърдил като силно-конкурентно място за изява на деца с танцувални умения. Точно поради тази причина залата на читалището едва побра всички желаещи да видят магията и красотата на танцовото изкуство, които участниците представиха с огромно въодушевление, талант и емоция.

 

Участниците във фестивала „Бялата лястовица” бяха оценявани от тричленно жури в състав: маестро Живко Желев (ръководител на ансамбъл „Добруджа“) – председател и членове Красимир Демиров (актьор от театър „Йордан Йовков“, град Добрич) и Коста Костов (хореограф и танцьор в ансамбъл „Добруджа“). Тримата внимателно следяха изпълненията на сцената и оценяваха най-добрите в различните категории повече от три часа.    

 

Фестивалът има за цел да покаже оригинални, тематични и сюжетни произведения в различните жанрове на танцовото изкуство и дава възможност за изява на голям брой деца и млади хора.

 

Най-радостното е, че всички деца останаха доволни от своите представяния, а публиката усети трепета, усмивките, таланта и желанието на участниците да развиват и опазват културните ценности и танцувалното изкуство в България.  

Още новини